- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Victor Negrescu face anunțul momentului. Parlamentul European va vota o nouă rezoluție privind susținerea aderării României la Schengen

26 Jun, 23:04 • Lupu Alexandra
România nu-și ia adio de la spațiul Schengen! Victor Negrescu a confirmat că Parlamentul European va vota o nouă rezoluție privind susținerea aderării.
Victor Negrescu face anunțul momentului. Parlamentul European va vota o nouă rezoluție privind susținerea aderării României la Schengen

Victor Negrescu a anunțat că marți, 27 iunie, Parlamentul European va vota o nouă rezoluție privind aderarea României la Schengen, informează capital.ro. Primele informații arată că rezoluția va conține noi mențiuni.

Victor Negrescu, despre aderarea României la Schengen

Victor Negrescu a confirmat că marți, 27 iunie, se va vota în Comisia pentru Petiții a Parlamentului European o nouă rezoluție privind susținerea aderării României la spațiul Schengen. Eurodeputatul a precizat că rezoluția va conține noi mențiuni: refuzul acceptării României în spațiul Schengen reprezintă o încălcare a Cărții Drepturilor Fundamentale a UE, cu privire la demnitatea, dreptul la libertate și siguranță, protecția mediului, egalitate, libertatea de circulație și ședere.

Citește și despre: Euractiv, vestea anului: România şi Bulgaria ar putea fi admise în Schengen în 2023

Totodată, rezoluția va conține o solicitare către Comisia Europeană, pentru a analiza soluții legale alternative care să conducă la intrarea României în zona de liberă circulație. Concret, Comisiei Europene i se va solicita să analizeze toate procedurile posibile pentru a apăra libertatea de mișcare a cetățenilor români și analizarea posibilității de a ataca veto-ul în fața Curții de Justiție a UE, de către Parlamentul European.

„Mâine (marți -n.r.) votăm în Comisia pentru Petiții a Parlamentului European o nouă rezoluție privind susținerea aderării României la spațiul Schengen.

Cu suportul colegilor mei din grupul social-democrat am introdus următoarele aspecte în cuprinsul petiției.

Menționarea petiției #RomâniaCereSchengen inițiată împreună cu PES activists România și aprobată de legislativul european în 2015 – punct preluat în preambulul rezoluției, evidențierea faptului că veto-ul aplicat împotriva României poate conduce la sentimente anti-europene, cetățenii simțindu-se discriminați – punct preluat în recitalul rezoluției, litera E, sublinierea faptului că decizia Consiliului din 8 decembrie a fost adoptată fără a prezenta o justificare din punct de vedere legal – element preluat la punctul 2”, a scris Victor Negrescu pe Facebook.

Schengen
Schengen

Marcel Ciolacu a transmis în urmă cu puțin timp că a avut o discuție cu Nikolai Denkov, recent numit prim-ministru al Bulgariei, despre colaborarea în domeniul afacerilor de frontieră, elaborarea unui plan unitar pentru aderarea la spațiul Schengen și consolidarea legăturilor economice.

„Am avut o bună conversaţie cu Nikolai Denkov, noul premier al Bulgariei. Am discutat despre cooperarea bilaterală România-Bulgaria, despre a avea o voce mai puternică în UE, despre cooperarea la frontieră, relaţiile economice şi o strategie comună de aderare la Schengen”, arată șeful Executivului de la București în mesajul de pe rețelele de socializare.

Vezi și: Românii pot merge cu trenul CFR în Turcia și Bulgaria. Bilete ieftine scoase la vânzare