- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

VIDEO Gabriela Firea demarează programul de acordare a ajutoarelor de 3.000 de euro pentru fertilizare in vitro

26 Oct, 14:16 • Russo George
Ministrul familiei, Gabriela Firea, a anunţat miercuri că au fost definitivate regulamentul şi normele de aplicare ale unuia dintre proiectele sale de suflet, şi anume programul prin care se acordă ajutoare în valoare de aproximativ 3.000 de euro femeilor sau cuplurilor care apelează la proceduri de fertilizare in vitro.
VIDEO Gabriela Firea demarează programul de acordare a ajutoarelor de 3.000 de euro pentru fertilizare in vitro

Gabriela Firea a iniţiat acest program chiar din perioada când era primar al Capitalei, acesta fiind un real succes, iar ministrul s-a asigurat că finanţarea programului continuă, odată ce a primit portofoliul de la Ministerul Familiei. În fapt, una dintre principalele preocupări ale ministrului Familiei este creşterea natalităţii în România, explicând că aceasta a scăzut vertiginos după Revoluţie, ajungându-se de la peste 600.000 de copii născuţi în fiecare an, la doar 180.000 în 2021.

Gabriela Firea a dezvăluit că dosarul este unul foarte simplu de alcătuit, iar condiţiile sunt relaxate, astfel încât la acest program să aibă acces o plajă largă de femei şi cupluri care îşi doresc copii.

„Regulamentul şi normele de aplicare, la care s-a lucrat din plin în această perioadă, sunt aproape gata, astfel încât la începutul viitoare vom putea face publice toate criteriile, care eu zic că sunt foarte simple, important este să existe o indicaţie din partea unui medic specialist în fertilizare.

Este dorinţa noastră de a creşte natalitatea în România, care din păcate a scăzut vertiginos în ultimii ani. Dacă înainte de Revoluţie se năşteau peste 600.000 de copii pe an, anul trecut s-au născut doar 180.000, iar anul acesta cifra este tot în scădere.

Citeşte şi: Tinerii „pierd” 3 ani din viață în facultăți care nu le mai asigură nicio meserie. Cei care reușesc să lucreze în domeniile în care s-au pregătit nu depăsesc 30%

Asadar ne dorim sa facem primele plati cu voucherele pe care le dorim cat mai simple, digitalizate, in a doua parte a lunii noiembrie. Dosarele sunt foarte simple, nu dosar cu sina, astfel incat vom putea onora aceste plati atat pentru tratamentul din farmacii, cat si pentru procedura in sine si monitorizare. Deci vom prinde sume suficiente in buget si pentru anul viitor.

Anul acesta ne dorim sa onoram macar 2.500 de cereri, iar anul viitor 10.000 de proceduri.

Nu in ultimul rand, creditele cu garantia statului, proiect lucrat cu Ministerul Finantelor si cu Fondul Roman de Garantare, pentru studenti, de 10.000 de euro si pentru tinerele familii 15.000 de euro. De asemenea si aceste proiecte sunt terminate, saptamana viitoare vom semna contractele cu bancile comerciale partenere.”, a spus Gabriela Firea, într-un video postat pe pagina sa de social media.

Citeşte şi: Aproape 40% din agentul termic din București se pierde! 10 milioane de euro pierduți numai în 2021