- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Aproape 40% din agentul termic din București se pierde! 10 milioane de euro pierduți numai în 2021

26 Oct, 13:47 • Cornel Ghimeșan
Sistemul centralizat de termoficare din București a avut pierderi de aproape 40%, în bani acest lucru înseamnă 10 milioane de euro îngropate în pământ.
Aproape 40% din agentul termic din București se pierde! 10 milioane de euro pierduți numai în 2021

Primăria Capitalei

a publicat un bilanț care arată că numai în 2021 sistemul centralizat de termoficare a avut piereri de aproximativ 40%. Asta înseamnă că din cele circa 4,7 milioane gigacalorii cumpărate de Termoenergetica în 2021, circa 1,7 milioane s-au risipit. La un preț mediu de 300 lei/gigacalorie, cu tot cu TVA, asta înseamnă o pagubă 500 milioane lei. Pierderile acestea sunt acoperite de Primăria Capitalei prin subvenție.

Alte articole: O noua „perlă” imobiliară din Cluj! Un apartament la subsol, etajul -2, fără geamuri, dar cu centrală pe gaz, a fost pus la vânzare pentru 47.000 de euro

Pierderile reale de căldură din rețeaua primară, punctele termice și rețelele de distribuție aferente acestora, în anul 2021, au fost de 36,77%, se arată în bilanțul energetic. Din acest procent, cele din rețeaua primară (magistrale) au fost de 28,58%, restul fiind pe rețeaua secundară și punctele termice.

„O concluzie a acestei analize este faptul că în perioada 2018-2021 pierderile de energie termică în rețeaua primară au crescut de la 23,82% la 28,58%, în timp ce cantitatea de agent termic furnizată din rețeaua de transport a scăzut cu 12, 81%”, se arată în bilanț.

Cum se produc aceste pierderi?

Aproape 40% din agentul termic din București se pierde! 10 milioane de euro pierduți numai în 2021

Principala cauză a pierderilor de energie termică din circuitul primar o reprezintă vechimea conductelor ce alcătuiesc rețeaua (65% dintre ele au peste 25 de ani vechime), consecința majoră fiind numărul mare de avarii ce se produc – 1. 813 avarii remediate în circuitul primar în anul 2021) și deteriorarea izolației clasice a conductelor, se arată în document.

Un alt motiv care a stat la baza acestor pierderi este supradimensionarea rețelelor față de consumurile actuale, dar și o lipsa a sistematizării rețelei.

„Pierderile în rețelele secundare aferente centralelor termice se ridică la un nivel acceptabil pentru astfel de sisteme, în condițiile date de funcționare. Pierderile de energie termică în rețeaua secundară au crescut de la 11,22% la 11,98%, în timp ce cantitatea de agent termic furnizata pentru încalzire și apă caldă de consum a scăzut cu 12,77%.

Principala cauza a pierderilor de energie termică o reprezintă vechimea conductelor ce alcătuiesc rețeaua secundară (aproape 50% dintre ele au peste 25 de ani vechime), consecință majoră fiind numărul mare de avarii ce se produc -1.804 avarii remediate în circuitul secundar în anul 2021) și deteriorarea izolației clasice a conductelor, amplasate exclusiv în subteran”, se arată în raport.

Pentru reducerea pierderilor de energie se recomandă demararea programului de reabilitare a rețelelor termice primare și înlocuirea cu conducte preizolate, prevăzute cu sistem de detectare automată a pierderilor.

Citește și: Ultimele declarații de la Marcel Boloș pentru beneficiarii de vouchere sociale. Mai mult de 2,5 milioane de români se află într-o situație financiară dificilă

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult