- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

VIDEO. Moment istoric! Borna de 1.000 de kilometri de autostradă va fi depășită în România. Când va fi deschis lotul Nurol de pe A3 Transilvania

24 Jul, 22:18 • Lupu Alexandra
România depășește „borna” de 1.000 de kilometri de autostradă cu lotul Nurol de pe A3 Transilvania. Iată cum arată lotul de autostradă.
VIDEO. Moment istoric! Borna de 1.000 de kilometri de autostradă va fi depășită în România. Când va fi deschis lotul Nurol de pe A3 Transilvania

Premieră în România! Statul român depășește „borna” de 1.000 de kilometri de autostradă și drum expres prin deschiderea lotului Nurol de pe A3 Transilvania, informează economedia.ro.

Când va fi deschis lotul Nurol de pe A3 Transilvania

Lotul Nurol de pe A3 Transilvania va fi pus în circulație în toamnă, urmând să fie, cel mai probabil, prima inaugurare de autostradă din 2023. Lotul Nușfalău – Suplacu de Barcău (14 km) se află la aproape 90% execuție și ar putea fi deschis în septembrie, dacă se rezolvă rapid descărcarea provizorie de la Marca.

Citește și despre: Reprezentanții Castelului Cantacuzino au dat alerta cu privire la o nouă autostradă. „Va șterge orașul Bușteni de pe hartă”

La aproape 80% din execuție este și lotul 2 de pe Autostrada A0 Sud (16 km). Alsim Alarko poate deschide în câteva săptămâni cel puțin 10 – 11 kilometri între DN 6 Bragadiru și DN 5 Jilava. Pe de altă parte, întreg lotul 2 până la Vidra (Berceni) este condiționat de mobilizarea Alsim Alarko pe Lotul 1.

Contractul pentru lotul Nușfalău – Suplacu de Barcău (13,55 km) a fost semnat în septembrie 2020 cu Nurol pentru 384 milioane de lei. Contractul stipulează o durată de proiectare de 6 luni și 18 pentru execuție.

Lotul de pe A3 Transilvania include 13 pasaje și poduri, nodul rutier de la Nușfalău și o parcare de scurtă durată. Lucrările au început în iulie 2021.

A3 Transilvania
A3 Transilvania

Constructorul Nurol a anunțat luna septembrie ca fiind cea în care se va deschide circulația. În momentul de față, România are o rețea de 995 de kilometri de autostradă și drum expres. Borna de 1.000 de kilometri va fi atinsă și depășită în această toamnă. Pe Canalul YouTube „Cristian Marius Man” a fost publicată o filmare completă cu cel mai avansat lot de autostradă din România.

Spre Cluj-Napoca, Lotul Nurol se continuă cu lotul Nușfalău – Poarta Sălajului (lotul Meseș), a cărui licitație este suspendată. Spre vama Borș 2, lotul cu viaductul Suplacu de Barcău este în analiză oferte. În 2024 ar putea să fie deschis și lotul Zimbor – Poarta Sălajului, lotul UMB de 12 kilometri.

Totodată, în toamna anului 2023 se va deschide și lotul 2 Alsim Alarko de pe A0 Sud și lotul UMB de pe Autostrada București Nord. În decembrie 2023 va fi deschis, cel mai probabil, și lotul 3 al Drumului Expres Craiova – Pitești. Însă rămâne de văzut dacă Strabag va reuși să termine înainte de termen cei 16 km de autostradă dintre Chețani și Câmpia Turzii pe A3 Transilvania.

Vezi și: Umbrărescu a câștigat contractul pentru Autostrada A8. Afaceristul român a învins 4 companii străine