- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

VIDEO. Moment istoric în România. Primul tronson din Autostrada Pitești-Sibiu, deschis de astăzi traficului

15 Dec, 10:11 • Bumbeneci Diana
Primul tronson din Autostrada A1 Sibiu - Pitești se deschide azi oficial traficului rutier, după ani întregi de așteptare. Iată ce se va întâmpla cu restul lucrărilor.
VIDEO. Moment istoric în România. Primul tronson din Autostrada Pitești-Sibiu, deschis de astăzi traficului

Vești bune pentru românii care mai speră la autostrăzi! Primii și ultimii kilometri de autostradă care vor fi deschiși în 2022 sunt gata de inaugurare joi, 15 decembrie. Primul tronson al autostrăzii A1 Sibiu – Pitești, circa 13 km de la Sibiu la Boița, va fi deschis circulației rutiere cu aproape patru luni înaintea termenului contractual de finalizare.

După ani întregi, primul tronson din Autostrada Pitești-Sibiu va fi dat în circulație

Autostrada de la Sibiu la Boița urmează să fie deschisă traficului în cursul zilei de joi, 15 decembrie, probabil după prânz, după finalizarea procedurilor de recepție, așa cum a fost anunțat anterior. Construcția autostrăzii A1 Sibiu – Boița a fost realizată de firma austriacă Porr Construct pentru circa 613 milioane de lei. Lucrările au început, după un an de proiectare, în aprilie 2020 și aveau un termen de execuție de 36 de luni.

În acest sens, termenul contractul de finalizare ar fi fost aprilie 2023, însă constructorul a terminat lucrările mai devreme, nu au existat blocaje sau tergiversări nici din partea statului. Așadar inaugurarea de joi va fi realizată cu aproape patru luni înaintea termenului contractual.

Reprezentanții Porr Construct au contractat pe 1,7 miliarde de lei și Secțiunea 4 din Autostrada Sibiu-Pitești, un „ciot” de 9,86 kilometri între Tigveni și Curtea de Argeș. Lucrările vor fi de mare anvergură, deoarece acel sector de drum este unul mult mai dificil și include și realizarea unui tunel lung de 1,35 km. Lucrările ar trebui să înceapă în primăvară, având termen de execuție 44 luni.

Citește și: Creșteri între 34% și 45% pentru o categorie de pensionari! Budăi: „Astfel, în 2023, 2,3 milioane de pensionari vor avea creșteri ale veniturilor”

A1 Sibiu – Boița – 13,17 km

  • Constructor: Porr Construct
  • Valoare: 613 mil lei (cca 125 mil euro)
  • Contract semnat: aprilie 2019 (12 luni proiectare + 36 luni execuție)
  • Începere lucrări: aprilie 2020 (ordin de începere pe 30 martie 2020)
  • Termen finalizare: aprilie 2023
  • Lucrări: 27 poduri și pasaje, 27 podețe, un viaduct 414,7m lungime, un viaduct de 651,4m lungime, două spații de servicii, un centru de întreținere și coordonare, două noduri rutiere

Ai mai putea citi: Angajații din educație continuă protestele în mai multe județe ale țării

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult