- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vin timpuri grele! Românilor le va fi mult mai greu să facă un credit la bancă. Iată condițiile stricte cerute de bănci

27 Apr, 09:05 • Constantin Cristina
Băncile impun noi reguli stricte pentru românii care doresc să facă un credit la bancă. Din cauza dobânzilor majorate, aceștia recurg la alte metode de achiziționarea unui apartament.
Vin timpuri grele! Românilor le va fi mult mai greu să facă un credit la bancă. Iată condițiile stricte cerute de bănci

Creditele la bancă, greu de suportat! Românii întâmpină pe zi ce trece situații dificile privind viața lor, însă nu se dau bătuți și cauți soluții de rezolvare, a anunțat antena 3 CNN.

Românilor le va fi mult mai greu să facă un credit la bancă

Pentru doritorii de credite, banca impune condiții mult mai strice pentru acestea, iar dobânzile cresc în continuare și îi pun pe români pe gânduri. Majoritatea care vor să-și cumpere un apartament, abordează alte modalități pentru achiziționare.

Citește și: Vrei o nouă casă? Cum să alegi corect casa și creditul. Află cât de ușor locuința ta poate fi supraevaluată

Constatând cât de greu este să faci credit la bancă, românii se gândesc de mai multe ori înainte să facă rate sau apelează la ratele de la dezvoltator, deoarece această metodă nu implică condițiile instituție bancare.

Mai mult, unele persoane nu se încadrează în îndeplinirea condițiilor cerute de bancă din cauza dobânzilor uriașe, însă și ratele de la dezvoltatori prezintă un risc.

Dezvoltatorii cer de la clienți un avans de la 25% până la 50%, iar riscul apare când acesta nu-și mai poate plăti ratele.

„Se găsește o formulă de mijloc, spre exemplu, dacă acel client a rămas în casă sau a folosit casa 3-4 ani, putem face contravaloarea chiriei ori perioada cât a stat, putem să o consideram chirie și reintrăm în proprietatea locuinței”, a declarat Ionuț Negoiță, dezvoltator imobiliar.

credit bancar
credit bancar

„Oamenii se îndreaptă către aceste rate la dezvoltatori pentru că dezvoltatorii nu întreabă de venituri, de caracterul lor permanent. Poate mai au venituri din străinătate, sau din diferite contracte. Trebuie să își facă calculul foarte bine. Să poată susțină ratele, pentru că ratele sunt foarte mari fiind perioada scurtă. Cred că cel mai important lucru este să aibă mare atenție la contract. Dezvoltatorul poate să insereze clauze. De exemplu, la o rată neplătită, să iți ia înapoi locuința”, a declarat Irina Chițu, director comparator bancar.

Prețul total se calculează în funcție de numărul de ani pentru care se semnează contractul. Cu rate, acesta este mai mare, deoarece dezvoltatorii nu percep dobândă.

De exemple, pentru un apartament de 2 camere, care costă aproximativ 80.000 de euro, clientul poate plăti timp de 12 ani, rate, plata lunară și avans de 30%.

Prețul lunar va diferi față de prețul care ar fi fost în cazul în care clientul ar fi plătit integral. Diferența este de aproximativ 20%. Dezvoltatorii imobiliari apreciază că aproximativ 30% din apartamentele pe care le vând sunt cumpărate prin rate direct de la ei.

Alte articole: ROBOR 11 aprilie. Vești noi pentru românii cu credite la bancă