- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vrei o nouă casă? Cum să alegi corect casa și creditul. Află cât de ușor locuința ta poate fi supraevaluată

23 Apr, 16:18 • Bumbeneci Diana
Cum să alegi corect casa și creditul? Iată calculul care arată dacă locuința este supraevaluată.
Vrei o nouă casă? Cum să alegi corect casa și creditul. Află cât de ușor locuința ta poate fi supraevaluată

Atunci când suntem în căutarea unei locuințe, de multe ori ne pierdem cu firea în momentul în care ni se prezintă casa visurilor și ne gândim să împrumutăm mai mult decât ne permitem, anunță Digi24. Ei bine, există însă o formulă care indică prețul maxim pe care îl putem plăti pentru o locuință, fără să ne punem în pericol finanțele.

Ce casă poți lua în funcție de venit

La fel de ușor putem să calculăm și care este prețul rereal.

Un împrumut pentru achiziționarea unei case ar trebui să respecte o regulă simplă: valoarea locuinței nu trebuie să depășească echivalentul a patru salarii anuale.

Așadar, dacă o persoană câștigă lunar 5.000 de lei, atunci își permite un imobil în valoare de 240.000 de lei, adică 48.000 euro. Însă, găsirea unei locuințe în acest buget este o provocare, în condițiile în care prețurile cresc de la un an la altul, iar la 48.000 de euro, în Capitală spre exemplu, abia dacă mai găsești o garsonieră.

Specialiștii spun că prețul corect al unui apartament se stabilește după următoarea formulă: chiria pe 15 ani din care se scade 20%, pentru reparații și uzura morală.

De exemplu, o locuință închiriată cu 500 de euro nu ar trebui să coste mai mult de 72.000 euro. Însă, realitatea din piață este alta, iar dobânzile se mențin la valori ridicate.

Noua Casă
Noua Casă

Te mai poate interesa și: Se activează planul de austeritate? Statul român începe concedierea angajaților și tăierea salariilor bugetarilor. Boloș: „Reformele nu se fac cu mânuși. Avem data limită”

Prima măsură luată de Banca Centrală, în sensul modificării ratei de dobândă, va fi o masură de reducere a ratei de dobândă, cel mai probabil la începutul anului următor. Odată ce Banca Centrală va opera prima scădere de rată de dobândă, la jumătate de an vom vedea IRCC-ul scăzând semnificativ. -Nu am acceptat niciodată rate la bănci. Am avut noroc cu dezvoltatorul, am făcut rate direct la el. Pe termen mai scurt, fără dobândă ca la bancă.

-Să fiu tânăr și să îmi iau un credit și să mă zbat toată viața să îl plătesc, nu vreau asta. Dar dacă altfel nu se va putea să îmi achiziționez o locuință, asta o să fac”, a transmis Adrian Codîrlașu – vicepreședinte CFA România.

În acest context, sfatul specialiștilor este să ne împrumutăm în moneda în care suntem plătiți, iar, în primii, ani să optăm pentru o dobândă fixă cât mai mică.

„Trebuie să dăm un avans cât mai mare, ca să ne împrumutăm cât mai puțin. De când te împrumuți este bine să iei pe o perioadă cât mai scurtă. La un credit ipotecar, cel mai păgubos este timpul, adică se aplică dobândă în fiecare lună pe o perioadă lungă de timp. Este recomandat ca rata să nu depășească 25% din veniturile lunare, chiar dacă, legal, gradul de îndatorare maxim este 40%. Rata la bancă este o obligație pe termen lung, iar dacă veniturile scad aceasta devine tot mai greu de plătit”, a transmis Irina Chițu – director comparator bancar.

Ce trebuie să mai ții cont este faptul că plata ratelor înseamnă pierderea proprietății, a avansului și a investițiilor făcute în locuință.

Ai mai putea citi: Salariul plătit cu aproape 2000 de euro pe lună. Manager în România, meseria viitorului

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult