- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vouchere de vacanţă 2023. Care va fi valoarea tichetelor de vacanţă începând cu 1 ianuarie 2023

11 Dec, 10:08 • Anghel Oana
Vouchere de vacanţă 2023. Odată cu majorarea salariului minim pe economie la 3.000 de lei, de la 1 ianuarie 2023, va creşte şi valoarea voucherelor de vacanţă.
Vouchere de vacanţă 2023. Care va fi valoarea tichetelor de vacanţă începând cu 1 ianuarie 2023

Vouchere de vacanţă 2023. În 2022, valoarea tichetelor de vacanţă a fost de 2.550. Începând de la 1 ianuarie 2023, acestea vor valora 3.000 de lei brut, în conformitate cu noul salariu minim pe economie. În plus, la această sumă se va aplica un impozit de 10%.

Statul va oferi în mod recurent aceste tichete până în 2026 inclusiv.

O altă noutate este faptul că, începând din acest an, tichetele de vacanță vor fi disponibile numai pe suport magnetic, potrivit România TV.

De aceste vouchere vor beneficia atât angajaţii de la stat, cât şi cei din sectorul privat, dacă firmele private vor lua o decizie în acest sens.

Vouchere de vacanţă 2023. Cum se pot folosi tichetele

Odată ce intră în posesia lor, beneficiarii trebuie să-şi aleagă unitatea de cazare dorită, verificând, în prealabil, dacă aceasta acceptă vouchere de vacanță. Apoi, fac rezervarea și achită folosind cardul primit.

Citeste si Nu ai luat tot concediul în 2022? Iată cum îl poți recupera și ce beneficii ai

Voucherele de vacanță nu pot fi folosite decât de titular în baza unui document de identitate și nu sunt nici rambursabile.

Vânzarea voucherelor este strict interzisă, amenda în cazul vânzării fiind de 26.600 de lei.

Sancţiuni dure pentru unităţile de cazare care nu respectă legea

Şi nu doar beneficiarii tichetelor care le comercializează vor primi amenzi, ci şi hotelierii care vor accepta tichete emise pentru altă persoană. Amenda în cazul acestora este în cuantum de 13.300 de lei.

Totodată, este interzis ca pachetul plătit prin voucher să fie mai scump decât cel plătit cash. Unităţile de cazare care vor face acest lucru vor rămâne fără licenţe.

Citeste si Se dau bani de la stat şi în 2023. Ce categorii de români vor primi un ajutor financiar de 2.900 de …

Voucherele de vacanță sunt scutite de plata CAS și CASS. Potrivit Codului Fiscal, voucherele se impozitează doar cu 10%. Acest lucru nu se traduce, însă, printr-un impozit fix de 145 de lei, ci implică un calcul bazat pe grila de salarizare și de deduceri.

Tichetele pot acoperi mai multe tipuri de plăți. Pachetul, însă, obligatoriu trebuie să includă cazare, apoi transport, mâncare, agrement, tratament balnear.

Ce beneficii primesc companiile care oferă tichete de vacanță

Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Daniel Cadariu, le-a recomandat companiilor să ofere în continuare tichete de vacanță angajaților, fiindcă impactul pe plan economic și social este foarte mare. Pe viitor, spune ministrul, va încerca să identifice metode prin care să poată crește atractivitatea acordării acestora, fără a fi afectat bugetul de stat.

Angajatorii care le oferă angajaților tichete de vacanță, din bugetul companiei, primesc câteva beneficii de la stat. Mai exact, aceștia vor primi deductibilitate fiscală în procent de 100%, în limita a 13.800 lei/ angajat/ an fiscal. Un alt avantaj este că vor fi scutite de contribuția asiguratorie pentru muncă, în valoare de 2,25% din salariul brut al angajatului.