- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vouchere de vacanţă 2023. Categoria de angajați care primesc vouchere duble ca valoare față de alți bugetari

22 May, 16:06 • Stefan Simion
Cei aproximativ 11.000 de angajați ai Complexului Energetic Oltenia primesc și în acest an vouchere de vacanță. Acestea sunt în valoare de 2700 de lei.
Vouchere de vacanţă 2023. Categoria de angajați care primesc vouchere duble ca valoare față de alți bugetari

Vouchere de vacanţă 2023. Sindicaliștii Complexului Energetic Oltenia au anunțat că majoritatea angajaților au depus deja cererile pentru eliberarea voucherelor și și-au primit drepturile financiare.

Vouchere de vacanţă 2023. S-au depus cererile pentru voucherele de vacanță

Prima dată trebuie completată cererea, iar apoi intră banii în cont. Cred că 30 de zile durează până se face plata. În acest an, minerii și energeticienii au primit suma de 3.000 de lei brut, urmând a plăti un impozit de 10%”, a declarat președintele Sindicatului Mine Energie Oltenia, Gabriel Căldărușe.

În schimb, angajații companiei se confruntă cu alte probleme: legea care acordă condiții speciale de muncă în sectorul minier și energetic și ar trebui să reducă vârsta de pensionare cu 13 ani nu este respectată. Din acest motiv, un grup de salariați au organizat un protest ad-hoc la Casa de Pensii Gorj și au reușit să meargă în audiență la conducerea instituției pentru a solicita lămuriri în legătură cu aplicarea Legii 197/2021.

Citeste si Vouchere de vacanţă 2023. Vin 1450 de lei pe card pentru poliţişti, Iohannis a promulgat legea

Vouchere de vacanţă 2023. Angajații CEO reclamă nerespectarea legii care reduce vârsta de pensionare cu 13 ani

Potrivit acestei legi, persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de 25 de ani, corespunzător activității desfășurate cel puțin 30 de ani în locurile de muncă, beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare cu 13 ani. Deși există o decizie a instanței favorabilă scăderii vârstei de pensionare cu 13 ani, casele de pensii nu iau în considerare această lege.

Daniel Dănilă, fost miner, s-a lovit de această situație. Solicitarea lui de recalculare a pensiei în baza acestei legi a fost respinsă pe motivul că legea are nevoie de norme de aplicare. Cu toate acestea, Înalta Curte de Casație și Justiție a precizat că casele de pensii sunt obligate să primească dosarele depuse de cei care vor să beneficieze de reducerea cu 13 ani a vârstei de pensionare.

Președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu, a atras atenția că prin punerea în aplicare a Legii 197/2021 se vor pensiona în special energeticienii, iar acest lucru va avea drept consecință un exod consistent. Astfel, minerii și energeticienii care îndeplinesc condițiile de pensionare în baza acestei legi vor depune dosarele pentru a beneficia de pensii mai mari.

Citeste si România, obligată să crească vârsta de pensionare. România riscă să piardă miliardele de euro din PNRR

Vârsta standard de pensionare în România este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei, iar pensionarea anticipată pentru mineri și energeticieni va înseamna că aceștia se vor putea pensiona de la 52 de ani bărbații și 50 de ani femeile. Cu toate acestea, neaplicarea Legii 197/2021 creează o situație fără precedent în ceea ce privește pensiile acestor categorii de salariați, ceea ce a dus la proteste și nemulțumiri în rândul acestora.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult