- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vouchere de vacanţă 2023. Fenomenul vânzării tichetelor ia amploare. Ce soluţii are la îndemână angajatul ca să nu piardă voucherele nefolosite

05 Jan, 15:54 • Stefan Simion
Fie că au uitat de ele, fie că se apropie termenul de expirare şi nu au avut timp să le folosească, mulţi români îşi încearcă norocul punând în vânzare tichetele de vacanţă. Cei care încalcă astfel legea trebuie să ştie că sunt pasibili de amenzi care pot ajunge până la câteva zeci de mii de lei.
Vouchere de vacanţă 2023. Fenomenul vânzării tichetelor ia amploare. Ce soluţii are la îndemână angajatul ca să nu piardă voucherele nefolosite

Vouchere de vacanţă 2023. Mulţi dintre beneficiarii tichetelor de vacanţă care, din diferite motive, nu le-au folosit au decis să scape de ele.

Am uitat de cardul de vacanţă, iar soldul expiră pe 3 ianuarie 2023. Sunt 850 de lei, îl dau cu 550”, este doar unul dintre mesajele celor care vor să facă un ban de pe urma voucherelor nefolosite.

Vouchere de vacanţă 2023. Ce poate face angajatul ca să nu piardă tichetele nefolosite

Voucherele de vacanță sunt, însă, nominale şi netransmisibile. Din acest motiv, comercializarea lor este sancaţionată cu amenzi uriaşe. Există, însă, soluţii pentru ca beneficiarul să nu piardă voucherul: îi poate solicita şefului să prelungească perioada de valabilitate a acestuia.

Ori să rezerve un sejur dacă știu perioada și destinația sau mai este o variantă, ori să vină într-o agenție de turism, să deconteze tichetele, să le plătească la noi, iar noi eliberăm o factură de avans de servicii turistice, valabilă această sumă și poate fi folosită ulterior”, sugerează Ancuța Mădulărescu, manager agenţie de turism, potrivit observatornews.ro 

Reamintim că orice excursie poate fi rezervată doar pentru unităţile de cazare de pe teritoriul României.

Citeste si Era dosarului cu șină a luat sfârșit în mod oficial! Instituțiile nu mai au voie să ceară niciun obiect de birotică. Președintele a promulgat legea!

Valoarea voucherului de vacanţă a crescut de la 1 ianuarie 2023

Vouchere de vacanţă 2023. Dacă în 2022 bugetarii au primit tichete de vacanță în valoare de 2.550 de lei, suma a creascut începând cu data de 1 ianuarie 2023. De la 2.550 de lei, cât a fost valoarea unui voucher de vacanță în 2022, anul acesta s-a ajuns la 3.000 de lei brut, în conformitate cu noul salariu minim pe economie. În plus, la această sumă se aplică un impozit de 10%.

Începând cu 2023, tichetele de vacanță vor fi disponibile doar în format electronic, pe suport magnetic. În ceea ce privește perioada lor de valabilitate, în cazul tichetelor emise în anul 2022, acestea vor fi valabile pentru o perioadă de un an. De asemenea, statul va oferi în mod recurent aceste vouchere până în anul 2026.

Citeste si KFC și McDonald’s au fost prinși furând la cântar! ANPC i-a amendat cu 15.000 de lei și le-a închis temporar două restaurante din centrul Capitalei

Cei care se pot bucura de aceste tichete de vacanță sunt salariații de la stat care au început să primească sumele respective pe card, dar și angajații din mediul privat ai căror angajatori au optat pentru aceste beneficii.

Ce beneficii primesc companiile care oferă tichete de vacanță

Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Daniel Cadariu, le-a recomandat companiilor să ofere în continuare tichete de vacanță angajaților, fiindcă impactul pe plan economic și social este foarte mare. Pe viitor, spune ministrul, va încerca să identifice metode prin care să poată crește atractivitatea acordării acestora, fără a fi afectat bugetul de stat.

Există o serie de avantaje oferite angajatorilor care acordă vouchere de vacanţă. Printre acestea, deductibilitate fiscală în procent de 100%, în limita a 13.800 lei/angajat/an fiscal şi scutirea de contribuţia asiguratorie pentru muncă, în valoare de 2,25% din salariul brut al angajatului.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult