- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vouchere de vacanță 2024. Greșelile care le pot aduce românilor amenzi și de 26.600 de lei

01 Apr, 10:42 • Adrian Popovici
Românii care au primit vouchere de vacanță trebuie să știe că există o serie de reguli pe care trebuie să le respecte pentru a nu rămâne fără acestea sau a ajunge în situația în care trebuie să plătească amenzi și de 26.600 de lei.
Vouchere de vacanță 2024. Greșelile care le pot aduce românilor amenzi și de 26.600 de lei

Românii care primesc vouchere de vacanță trebuie să fie atenți la condițiile în care legea le permite să le folosească. După cum explică Antena 3 CNN, legislația stabilește că acestea sunt valabile timp de un an de la data emiterii lor și trebuie folosite doar de către titularul lor.

În prezent, valoarea unui voucher de vacanță este de la 1.600 de lei pe an pentru fiecare salariat. În plus, este important de reținut că, dacă un beneficiar nu folosește voucherele în termenul stabilit, risca să rămână fără acești bani alocați pentru vacanță.

Trebuie precizat și faptul că voucherele de vacanță pot fi utilizate numai pentru achiziționarea de servicii turistice de la unitățile afiliate, dacă aceste prevederi legale sunt încălcate se poate ajunge chiar și amenzi mari. Este esențial ca beneficiarii să consulte lista partenerilor emitentului voucherelor pentru a alege o unitate de cazare potrivită pentru vacanța lor.

Vouchere de vacanță. Foto: Freepik
Vouchere de vacanță. Foto: Freepik

Citește și: Vouchere de vacanță 2024. De ce schimbări se lovesc românii anul acesta

Vouchere de vacanță. În ce condiții pot fi folosite?

Ministerul Turismului transmite faptul că vânzarea de vouchere de vacanță este interzisă, iar amenda pentru cei care fac acest lucru poate ajunge până la 26.600 de lei. În plus, sancțiuni la fel de dure pot aplicate și pentru unitățile de cazare sau agențiile de turism care acceptă vouchere emise pentru alte persoane, acestea riscând să plătească 13.300 de lei pentru astfel de acte.

„Instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanță în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat.

În limita resurselor bugetare, angajatorul stabilește când acordă voucherele de vacanță, de comun acord cu organizațiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanții salariaților, după caz”, transmite Ministerul Finanțelor.

Voucherele de vacanță pentru  bugetaril au un cuantum fix de 1.600 de lei pe an, aceasta fiind suma alocată în cazul unui program full-time. În cazul în care un angajat are un contract de muncă part-time sau lucrează la oră, suma primită va fi calculată în funcție de numărul de ore lucrate, raportat la valoarea maximă a voucherelor de vacanță stabilite pentru programul normal de lucru.

Trebuie subliniat că acest beneficiu se aplică doar personalului cu salarii lunare nete care nu depășesc suma de 8.000 lei. Prin urmare, doar angajații cu venituri lunare de până la 8.000 lei sunt eligibili pentru a beneficia de aceste vouchere de vacanță.

Citește și: Vouchere de vacanță 2024. ”Unii pleacă în concediu pe bani publici, alții sunt storși de bani”