- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Vouchere de vacanță 2024. ”Unii pleacă în concediu pe bani publici, alții sunt storși de bani”

13 Mar, 15:18 • Andrei Alina
Milioane de bugetari vor beneficia și în 2024 de vouchere de vacanță. Analistul financiar Adrian Negrescu susține că voucherele de vacanță au distorsionat economia, au generat o discriminare și, prin urmare, trebuie regândite, inclusiv pentru ca hotelierii să nu mai umfle prețurile de cazare.
Vouchere de vacanță 2024. ”Unii pleacă în concediu pe bani publici, alții sunt storși de bani”

”Voucherele de vacanță au ajutat industria HORECA în trecut, și-au atins scopul, dar a sosit momentul să fie eliminate sau regândite. De ce? Pentru că, în primul rând, statul nu își mai permite să le acorde, având în vedere deficitul uriaș cu care se confruntă. Pe de altă parte, voucherele de vacanță au distorsionat economia, concurența în domeniu, au dat peste cap ofertele hoteliere și au facilitat accesul discreționar la cazare”, a spus analistul Adrian Negrescu, pentru dcbusiness.ro.

Citește și: Vouchere de vacanță 2024. De ce schimbări se lovesc românii anul acesta

 

Vouchere vacanță 2024. O vacanță în România, la un hotel de 4 stele, mai scumpă decât una în Grecia, Turcia ori Bulgaria

În opinia analistului, aceste vouchere de vacanță acordate de stat ”au distorsionat economia, pentru că au eliminat, practic, concurența în materie de prețuri și servicii”.

”Operatorii din sectorul de turism au crescut prețurile pînă la limita maximă a voucherelor, pentru a exploata cât mai mult banii statului, astfel că tarifele de cazare au ajuns să fie cele mai mari din regiune.

Astfel, o vacanță în România, la un hotel de 4 stele, a ajuns să coste mai mult decât în Grecia, Turcia, Bulgaria dar și Franța, Italia și Spania. Pentru cei care nu au acces la vouchere, a devenit practic imposibil financiar să mai meargă în vacanță la munte sau la mare, în sezon, motiv pentru care tot mai mulți au ales străinătatea”, a mai spus analistul.

Adrian Negrescu a subliniat că această politică a voucherelor de vacanță a blocat, practic, ”locurile de cazare din România pentru bugetari, având în vedere că numărul beneficiarilor depășește un milion”. În opinia analistului, s-a creat ”o discriminare evidentă între cei care primesc și cei care nu primesc vouchere de la stat. Statul iși trimite unii cetățeni în vacanță pe bani publici, pe ceilalți îi ignoră și îi stoarce de bani”, a concluzionat analistul.

Citește și: Voucherele pentru români, o problemă pentru bugetul țării? Adrian Negrescu: „Este doar un program pe ideea că facem ceva, dar nu ține cont de realitatea din România”

În plus, a adăugat el, ”voucherele de vacanță, chiar dacă au alimentat cu larghețe conturile hotelierilor, au redus concurența în domeniu. Cu rezervările umplute de cei cu vouchere, hotelierii s-au relaxat, n-au mai făcut investiții și s-au focusat doar pe asigurarea condițiilor minime pentru a-i satisface pe cei veniți pe gratis în vacanță.

Așa am ajuns să avem hoteluri de calitate pe care să le numeri pe degete, am ajuns ca ofertele hoteliere din România să rămână, în marea lor majoritate, la nivel de cazare și mic dejun. Nu s-a mai investit în modernizare, în facilitățile de masă, în restaurante, în distracție și atracții turistice pentru simplul motiv că aceste cheltuieli nu sunt acoperite de vouchere.