- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Guvernul oferă 2.000 de lei sub formă de vouchere. Cine poate primi GRATIS banii

25 May, 11:33 • Bumbeneci Diana
Se dau 2.000 de lei de la stat. Guvernul anunță cine primește banii sub formă de vouchere.
Guvernul oferă 2.000 de lei sub formă de vouchere. Cine poate primi GRATIS banii

Guvernul oferă vouchere de 2000 de lei prin Programul Materna, inițiat de Unitățile Administrativ Teritoriale. Obiectivul principal al programului Materna este de a oferi un sprijin suplimentar femeilor însărcinate, ajutând astfel la creșterea natalității și sprijinirea familiilor.

Mamele primesc 2.000 de lei, sumă destinată acoperirii costurilor pentru analize medicale și tratamente necesare pe parcursul sarcinii, distribuite în două tranșe din fondurile bugetului local.

De exemplu, în Botoșani, 121 de viitoare mame au aplicat deja pentru a beneficia de vouchere prin Programul Materna și se bucura deja de sumă. Viceprimarul localității a explicat care au fost pașii pentru primirea voucherelor.

  • Cererea se depune la sediul Direcției pe strada Săvenilor, nr.12, sau în format electronic.
  • Programul de primire a cererilor este de luni până joi, între orele 9:00 – 15:00.
  • Documentele necesare includ:Cerere tip completată
  • Copie după cartea de identitate
  • Certificat fiscal eliberat de Direcția Impozite și Taxe Locale
  • Adeverință de la medicul ginecolog
  • Ecografii care confirmă sarcina

De la debutul său, la 1 iulie 2023, și până la finalul anului, programul a înregistrat o cerere semnificativă, cu 222 de aplicante și o sumă totală de 313.000 de lei acordată sub formă de vouchere.

Cum funcționează ajutorul de stat pentru mamelor defavorizate prin noua Ordonanță de Urgență privind îngrijirea nou-născuților?
Prin Ordonanța de Urgență 34/2024, adoptată pe data de 12 aprilie, mamele defavorizate beneficiază de un sprijin financiar semnificativ pentru îngrijirea nou-născuților. Ajutorul, în valoare de 2.000 de lei acordat într-o tranșă unică, este destinat achiziției de produse necesare îngrijirii copilului, inclusiv:

  • Scutece
  • Produse pentru toaleta nou-născutului
  • Articole de vestimentație pentru nou-născut
  • Articole sanitare și medicale necesare pentru mamă și copil

Acest ajutor financiar se adresează mamelor aflate în diverse situații de dificultate, inclusiv cele fără venituri suficiente, cu dizabilități, în situații critice de viață, fără acte de identitate, minore, sau cele care nu dețin cetățenie română și provin din zone de conflict.

Pentru a accesa fondurile, este necesar ca nou-născutul să nu depășească vârsta de trei luni la momentul solicitării, conform definiției legale.

Pe lângă ajutorul financiar, OUG 34/2024 introduce și măsuri auxiliare pentru reducerea deprivării materiale, printre care:

  • Consiliere în alăptare
  • Educație sanitară și de prim-ajutor
  • Facilitarea accesului la servicii medicale și sociale
  • Educație pentru igiena personală și a locuinței
  • Recomandări nutriționale pentru bebeluși, necesare pentru diversificarea alimentației

Implementarea acestui program se va desfășura pe parcursul a patru ani, până în 2027, cu un buget alocat de echivalentul în lei a 24 de milioane de euro.

Citește și: Anunțul care va bucura toți românii. Ministrul Florin Barbu: „Au intrat banii în conturi”

vouchere Materna
vouchere Materna

Cine primește voucherele

„Vor beneficia de aceste ajutoare cuplurile mamă-nou născut, din grupurile defavorizate: mame beneficiare de venit minim garantat, care fac parte din familii beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei, care se află în situaţii de risc), aflate temporar în situaţii critice de viaţă, care nu deţin acte de identitate, sunt minore sau sunt cetăţeni străini/apatrizi şi provin din zone de conflict”, mai precizează postarea de, joi, pe pagina de Facebook a MIPE.

Acte necesare pentru voucherele Materna

– cerere-tip (poate fi descărcată de pe site-ul DGASMB)
– notă informare beneficiari-GDPR
– declarație de consimţământ (se completează doar în cazul în care se depune dosarul/se ridică voucherul de către o altă persoană)
– copie după actul de identitate al femeii gravide (față-verso în cazul vizei de reședință), din care să reiasă domiciliul/reşedinţa de cel puțin 6 luni pe raza Municipiului Bucureşti la data depunerii cererii.
* în cazul în care cartea de identitatea a fost eliberat mai recent de 6 luni, dovada domiciliului/reședinței pe raza administrativ teritorială a Municipiului București se face prin anexarea unei fotocopii după cartea de identitate anterior deținută sau prin adeverință privind istoricul de domiciliu eliberată de Direcția de Evidență a Persoanelor de sector.
– certificat fiscal (în original, cu semnăturile și ștampila unității emitente/digital, cu semnătura electronică a unității emitente), emis de către Direcția Taxe și Impozite Locale de sector, prin care se atestă lipsa datoriilor față de bugetul local;
*(doar gravidele cu domiciliul sau reședința în Sectorul 1, Sectorul 3, Sectorul 5 și Sectorul 6 depun documentele fără certificat fiscal, eliberat de către DITL.

În contextul protocolului dintre DGASMB și DITL din cele trei sectoare ale Capitalei, verificarea se efectuează de către personalul Biroului Voucher Materna.

– adeverință (în original) eliberată de un medic ginecolog în care se atestă vârsta biometrică a sarcinii, semnată și parafată (trebuie să fie eliberată de cel mult 7 zile calendaristice la momentul depunerii dosarului)
– copie a ecografiei (interpretarea, nu pozele!) de confirmare a sarcinii incipiente sau, după caz, ultima ecografie efectuată.

Citește azi și: Fonduri nerambursabile de 50.000 de euro pentru fiecare român. Cum poți primi banii

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult