- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vouchere sociale 2023. Banii pentru milioane de români vor intra pe carduri chiar înainte de Paște

15 Mar, 11:54 • Bocioacă Bianca
Românii din categorii vulnerabile au primit în luna februarie câte 250 de lei pentru alimente și mese cașde, iar în aprilie aceste vouchere vor intra din nou pe carduri, chiar înainte de Paște.
Vouchere sociale 2023. Banii pentru milioane de români vor intra pe carduri chiar înainte de Paște

Vouchere sociale 2023.  În 2023 vor fi acordate șase tranșe de ajutor pentru alimente și mese calde, pentur aproximativ 2,4  milioane de persoane aflate în situații vulnerabile.

Sprijinul pentru alimente și mese calde acordat românilor vulnerabili continuă și în 2023, odată cu majorarea cu 12,5% a pragului de venit până la care se acordă dreptul. Astăzi au fost virate sumele pentru prima tranșă de anul acesta, adică a tranșa a V-a din program, de care vor beneficiază aproape 2,4 milioane de români.

Ne respectăm astfel promisiunea față de oameni, aceea de a avea grijă de nevoile lor imediate. Pe lângă voucherele sociale pentru alimente, vom continua distribuirea pachetelor cu produse alimentare și în acest an, cu o nouă tranșă în luna aprilie. De asemenea, românii din medii vulnerabile primesc 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie.

Citește și: Mai multe vouchere sociale din 2023! Câți bani vor ajunge în conturile românilor?

Adăugând la acestea sprijinul pentru rechizite și îmbrăcăminte acordat elevilor, trusourile pentru mamă și nou-născut, voucherele pe care le pregătim pentru îmbunătățirea condițiilor de locuit și pentru achiziționarea de electrocasnice, putem vorbi în 2023 despre un amplu pachet de măsuri sociale finanțat din fonduri europene – 1,8 miliarde de euro într-un singur an, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Pe lângă cei 2.372.974 de români care au primit deja astfel de carduri, pe listele de benefixiari actualizate de Ministerul Muncii și Solidarității sociale au fost adăugate alte 46.130 de persoane care vor primi cardurile pentru vouchere în cursul lunii martie, potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Citește și: Vouchere sociale de 150 de lei pentru pensionari în cadrul programului „Dar din suflet pentru seniori”

Cine beneficiază de vouchere sociale

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social;
  • persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare, potrivit MIPE.