- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vouchere sociale de 250 de lei. Ce se întâmplă cu românii care nu au primit sumele pe card

24 Oct, 14:36 • Bocioacă Bianca
Chiar dacă îndeplinesc condițiile pentru a beneficia de vouchere sociale, există români care nu au primit cardurile sau dacă le-au primit, acestea nu au fost alimentate cu sumele de bani corespunzătoare.
Vouchere sociale de 250 de lei. Ce se întâmplă cu românii care nu au primit sumele pe card

Vești îmbucurătoare pentru cei care nu au primit cardurile sau nu li s-au virat banii. Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a venit cu explicații pentru românii care ar trebui să beneficieze de vouchere sociale. Ministrul Boloș a asigurat că aceștia nu au pierdut sumele cuvenite și că le vor primi retroactiv.

Peste 2,5 milioane de români care se află în situații de deprivare materială sau risc de sărăcie, vor primi la o distanță de două luni, vouchere sociale pentru alimente în valoare de 250 de lei.

„Pot să existe astfel de situaţii în care fie nu a fost trecut pe borderoul de predare-primire între poştă şi Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, fie nu figurează pe lista de beneficiari, fie a depăşit limita de venit pe care o are beneficiarul şi mai realizează un venit care este înregistrat la ANAF. Avem situaţiile acestea care tot timpul sunt puse în discuţie, în spaţiul public, în telefoanele pe care le primim la minister. Eu cred că caz cu caz se pot rezolva.

Pot să-i asigur pe toţi că, dacă cineva nu a fost cuprins pe lista de beneficiari sau s-a întâmplat această inadvertenţă cu Poşta Română, pot să îi asigur că, dacă au dreptul la aceste vouchere sociale, vor primi retroactiv banii. Întârzierile nu pot să existe decât cauzate de aceste lucruri. Întâlnirile noastre cu Poşta Română, cu emitenţii de carduri le avem aproape săptămânal, nu cunosc aceste detalii. Următoarea tranşă are loc, plata, în ultima săptămână din luna octombrie, avem banii necesari, nu există probleme şi vom alimenta cardurile pentru tranşa a treia”, a declarat Marcel Boloș.

Citește și: Virgil Popescu: ”La sfârşitul acestui an lansăm un program special pentru montarea de panouri fotovoltaice”

Cine beneficiază de vouchere sociale

a) Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

b) Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

c) Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

d) Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

e) Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;

f) Persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Cardurile vor fi însoțite de scrisori care conțin instrucțiuni de utilizare (inclusiv codul PIN), detalii despre operatorii economici parteneri și un număr de telefon pentru cazurile în care întâmpinați probleme.

Emitenților de carduri le-au fost alocate județele astfel:

Sodexo: Bihor, Bistrița Năsăud, Caraș-Severin, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu, Arad, Călărași, Hunedoara, TimișUP Romania: Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea, București, Ilfov, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, VâlceaEdenred: Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman

Numerele de telefon oficiale la care puteți suna în cazul în care întâmpinați probleme în utilizarea cardurilor de vouchere sociale sunt următoarele:

Edenred: 021 301 33 03

Sodexo: 021 204 46 64

UP România: 0374 66 22 73

Citește și: Femeile care nu reușesc să se angajeze vor primi sprijin! Gabriela Firea anunță ce se va întâmpla cu româncele care au vârsta peste 55 de ani

Cât timp pot beneficia de vouchere sociale

Aproximativ 10.000 de vouchere sociale pentru alimente au fost blocate, pentru că beneficiarii, fie au încercat să cumpere produse pe care nu aveau voie să le ia, fie din cauza tentativelor de fraudă.

Un exemplu este cazul unei femei care a cumpărat detergenți și o pungă de hrană pentru câini, fapt pentru care i-a fost blocat cardul social pentru alimente.

„Există mai multe criterii pe baza cărora românii care primesc acum voucherele pentru alimente în valoare de 250 de lei pot fi excluși din program”, conform Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

”Sumele disponibile pe card sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor. Astfel, banii de pe tichetele sociale trebuie utilizați în cel mult un an de zile de când sunt disponibili pe voucherele de alimente”.