- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vouchere sociale de 250 de lei. Banii care ar fi trebuit să ajungă la cei care încă nu şi-au primit cardurile produc dobânzi uriaşe

26 Oct, 17:21 • Stefan Simion
Vouchere sociale de 250 de lei. Cei 250 de lei pe care persoanele care se încadrează în categoria vulnerabilă îi primesc o dată la două luni nu au ajuns la toţi beneficiarii. Iar suma care se adună de la cei care nu au primit cardurile e uriașă: un miliard de lei până acum, bani care produc dobânzi.
Vouchere sociale de 250 de lei. Banii care ar fi trebuit să ajungă la cei care încă nu şi-au primit cardurile produc dobânzi uriaşe

Vouchere sociale de 250 de lei. Deşi cardurile ar fi trebuit distribuite şi alimentate încă din luna iunie, la jumătatea lunii septembrie, doar circa 600.000 de români le primiseră din cei 3,1 milioane de beneficiari. Guvernul a aruncat responsabilitatea în curtea firmelor private, însă acestea nici măcar nu au preluat datele exacte ale beneficiarilor pentru a le trimite expedia cardurile. Firmele private care au câştigat licitaţia organizată de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) sunt: Edenred, Sodexo și UpRomania.

La dispoziţia acestor firme private au fost puse baze de date neverificate în prealabil. Astfel, românii care și-au schimbat domiciliul, dar nu şi-au actualizat datele în baza ANAF înainte de transferul bazelor de date au rămas fără carduri. Pe lângă cei care au omis să-şi actualizeze datele în baza de date ANAF, mai sunt şi cei care au ieșit la pensie recent și nu figurau în bazele de date, sau cei care nu au nicio sursă de venit, scrie Jurnalul.ro

Nimeni nu a ştiut să lămurească nelămuririle celor care nu şi-au primit cardurile şi care au întrebat în stânga şi-n dreapta ce e de făcut.

La sfârșitul lunii iulie a spus domnul premier că toată lumea primește cardurile. Vecinii le-au primit, eu n-am primit. Am întrebat la Poștă, dar mi-au spus că ei doar le distribuie și nu știu nimic. Am încercat să sun la Ministerul Muncii, dar mi s-a spus că nu este treaba lor și m-au trimis la Casa de Pensii, de unde am fost trimisă la Ministerul Fondurilor Europene, iar de acolo mi-au spus că se ocupă, de fapt, un departament din Ministerul Muncii. Am sunat și acolo, dar mi-au spus că nu la ei este baza de date și trebuie să mă adresez firmei private care distribuie cardurile. Am sunat la firmă, de unde mi s-a spus că  trebuie să mai aștept, pentru că ei nu au primit datele corect. Peste o lună am primit cardul, spre sfârșitul lunii septembrie. A venit fata la mine și ne-am dus la cumpărături. Am umplut coșul, dar când am ajuns la casă, nu aveam bani pe card. Trecuse o săptămână de când primisem cardul. A trebuit să lăsăm toată mâncarea acolo, am intrat în pământ de rușine”, povestește o bătrână din județul Dâmbovița.

Citeste si Ultimele declarații de la Marcel Boloș pentru beneficiarii de vouchere sociale. Mai mult de 2,5 milioane de români se află într-o situație financiară dificilă

Vouchere sociale de 250 de lei. În mediul rural, oamenii s-au trezit în magazine că nu au bani pe card

Vouchere sociale de 250 de lei. În zonele rurale, puţine magazine acceptă plata cu cardurile, iar cele care acceptă au scumpit extrem de mult produsele, astfel că oamenii nu-şi pot cumpăra mare lucru. Astfel că mai avantajos ar fi să meargă într-un oraș învecinat să-şi facă acolo cumpărăturile, eventual într-un hipermarket unde prețurile sunt aceleași ca în marile orașe. Doar că banii cheltuiţi pe drum nu le sunt decontaţi de nimeni.

În plus, unii dintre cei care nu au avut cardurile alimentate la timp s-au trezit în magazine că nu au cu ce să plătească, pentru că nimeni nu le-a spus dacă au sau nu au bani pe „cardurile sărăciei”.

Fiecare dintre cei peste 3,1 milioane de beneficiari ar trebui să sune la unul dintre numerele de telefon indicate în instrucţiunile care vin la pachet cu cardul și să verifice dacă există bani pe card sau nu.

Vouchere sociale de 250 de lei. Două miliarde de lei, pentru dobânzi bancare

Vouchere sociale de 250 de lei. Important de menţionat este faptul că, în timp ce mare parte a beneficiarilor nu pot accesa banii din motivele enumerate mai sus, banii virați de Guvern pentru a fi alimentate aceste carduri cu primele două tranșe produc dobânzi uriaşe sau din fonduri de investiții.

Citeste si TICHETE DE MASĂ 2022. Românilor deja nu le mai ajung banii pentru mâncare din cauza scumpirilor vertiginoase

Dacă în luna octombrie încă nu primiseră banii circa două milioane de beneficiari, înseamnă că sumele care produc dobânzi se ridică la peste un miliard de lei, iar în următoarele două luni, suma se dublează, prin alimentarea cu noile tranșe. MIPE informase, la sfârşitul lunii iulie, că toate cardurile au fost distribuite, conform datelor din sistemul electronic de la acel moment, însă sistemul arăta doar că aceste carduri au plecat către beneficiari, nu şi că aceştia le-au primit. Faptul că au plecat către beneficiari a făcut posibil transferul banilor de la Guvern către cele trei firme care se ocupă de distribuirea cardurilor și de alimentarea lor. Dar firmele nu au făcut nimic să identifice beneficiarii. Nici nu ar avea interes.

Până în luna ianuarie, banii vor produce dobânzi pentru firmele care nu au găsit beneficiarii. Apoi va urma etapa evaluării şi recuperării cardurilor care nu au ajuns la românii nevoiaşi. Altfel spus, banii de la Guvern vor rămâne în aceleași conturi încă cel puțin șase luni producând în continuare dobânzi, scrie Jurnalul.ro

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult