- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Voucherele de vacanță pentru angajații din mediul privat trec de încă o dezbatere! Legea este în curs de adoptare

23 Apr, 14:02 • Lupu Alexandra
Voucherele de vacanță pentru salariații din mediul privat primesc undă verde de la mediul de afaceri. Iată care sunt cele mai noi informații.
Voucherele de vacanță pentru angajații din mediul privat trec de încă o dezbatere! Legea este în curs de adoptare

Comisia pentru antreprenoriat și turism din Senat a inițiat o consultare cu mediul de afaceri și operatorii din acest segment, în ceea ce privește acordarea voucherelor de vacanță pentru angajații din mediul privat. Așa cum arată ultimele informații relatate de stiripesurse.ro, legea este în curs de adoptare, iar în document se prevede că salariații vor primi suma de 1.450 în fiecare an.

Vouchere de vacanță pentru angajați

Mediul de afaceri și operatorii din turism s-au adunat la inițierea Comisiei pentru antreprenoriat și turism, pentru a discuta despre voucherele de vacanță pentru angajații din mediul privat. Ultimele informații arată că Alina Gorghiu a afirmat că proiectul de lege încurajează încheierea mai multor contracte de muncă, dar la fel de bine, impulsionează sectoare importante din economia României.

Președintele interimar al Senatului a precizat că proiectul de lege aduce multe beneficii, precum eliminarea inechităților din sistemul public și cei peste 4.2 milioane de salariați din cel privat. Mai mult decât atât, Gorghiu a menționat că cel puțin două treimi din valoarea tichetelor se vor întoarce în economie.

Vezi și: Vestea zilei pentru sute de români. Guvernul va oferi noi vouchere în valoare de 4.000 de lei

„Această lege este necesară şi are multe beneficii: se elimină inechitatea între salariaţii din sistemul public şi cei peste 4,2 milioane de salariaţi din sistemul privat; se încurajează încheierea de contracte de muncă şi reduce presiunea fiscală, în condiţiile în care la noi costul fiscal pe angajat este de peste 40%, cel mai ridicat din UE; cel puţin două treimi din valoarea acestor vouchere se vor întoarce în economie; se impulsionează sectoare importante din economie, turismul şi HoReCa, dar şi alte industrii conexe”, a afirmat Gorghiu.

Întâlnirea a fost desfășurată la inițierea Prefecturii Argeș, la care au participat peste 50 reprezentanți ai sistemului privat din județul Argeș. Una dintre concluziile desprinse din dezbateri se referă la faptul că viitorul act normativ trebuie să explice foarte clar modul de acordare și de deducere a acestor cheltuieli. Mai mult decât atât, voucherele de vacanță trebuie să sprijine atât angajații, cât și angajatorii.

Vouchere de vacanță pentru angajați
Vouchere de vacanță pentru angajați

Vlad Mircea Pufu a participat la dezbateri și a afirmat că este un „susținător al acestei legi”. Senatorul a spus că voucherele de vacanță pentru angajații din mediul privat ar elimina discriminările, și la fel de bine, proiectul de lege vine în completarea altor acte normative care stimulează creșterea turismului.

„Sunt un susţinător al acestei legi pentru că eu cred că rezolvă o mare nedreptate, aceste discriminări care se fac între salariaţii de la stat şi cei de la privat…

În al doilea rând, vine în completarea altor acte normative şi proiecte care stimulează creşterea turismului intern. Vorbim despre 100 de miliarde de euro care vor fi investiţi, în perioada următoare, în turism, prin PNRR, din fondurile de coeziune şi prin programul de politici agricole comune.

Pentru că obiectivul este ca, în următorii câţiva ani, turismul românesc să susţină 10% din PIB-ul României”, declară Pufu.

La rândul lui, Eugen Țapu Nazare a precizat că proiectul de lege este cel care ar crea între 150.000 și 200.000 de locuri noi de muncă. Președintele Comisiei pentru antreprenoriat și turism a menționat că „la 1 leu investit într-un voucher de vacanță se întorc în bugetul de stat 1.2 lei”.

„Există studii, unul fiind elaborat de trei profesori ai Academiei de Studii Economice, care ne arată că la 1 leu investit într-un voucher de vacanţă se întorc în bugetul de stat 1,2 lei şi că, prin efectul acestei legi, se vor crea între 150.000 şi 200.000 de locuri de muncă noi şi că, pentru 1 leu infuzat în piaţă, printr-un voucher, valoarea nominală în PIB este de 1,51 lei”, a declarat Nazare.

Actul normativ a fost avizat favorabil de către Consiliul Economic și Social. Potrivit declarațiilor liderilor politici, propunerea de a introduce vouchere de vacanță pentru angajații din mediul privat are susținerea tuturor formațiunilor care formează coaliția majoritară din Parlament.

Citește și: Românii primesc noi vouchere în valoare de 1.500 de lei. Lista beneficiarilor