- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vrei să-ți ridici propria casă pe propriile forțe? Cât de mult s-au scumpit materialele de construcție

25 Mar, 11:42 • Constantin Cristina
Cât au ajuns să coste materialele pentru a face o casă de la zero cu propriile forțe? Specialiștii au făcut un calcul pornind de la tarifele actuale și au anunțat cum au evoluat acestea în ultimii ani.
Vrei să-ți ridici propria casă pe propriile forțe? Cât de mult s-au scumpit materialele de construcție

Dacă vrei să-ți ridici singur o casă din proprii bani și propriile forțe, atunci trebuie să știi cât de mult au evoluat prețurile materialelor de construcții în ultima perioadă. Specialiștii au făcut o serie de calcule pornind de la prețurile actuale și au remarcat că numărul persoanelor care demarează un proiect de construcție a unei case cu o suprafață mai mică de 100mp s-a majorat cu 15% în ultimii cinci ani, conform unei analize realizate de Vindem-Ieftin.ro.

Citește și: Cât de sigure sunt clădirile din România, în cazul unui cutremur de magnitudinea celor din Turcia? Cum putem verifica dacă blocul în care locuim va rezista unui seism major

Cât costă să construiești o casă în regim propriu

Astfel, costul pentru construcția unei case în regie proprie de 50mp atinge suma de 40.000 de euro și mai pot crește cu 30-40%, în funcție de materialele utilizate și modalitatea construcției, a spus adevărul.ro.

„Nevoia de spațiu i-a determinat pe oameni să construiască case mari, cu camere spațioase, dar un astfel de imobil vine la pachet și cu costuri ridicate: impozit, facturi, întreținere și alte cheltuieli. Pe fondul scumpirilor din segmentul rezidențial, clienții sunt tot mai tentați să își construiască propria casă pe pământ încurajați de altfel și de sistemul de lucru hibrid în care nu mai este atât de necesar o prezență la birou. Ultimii doi ani au fost ca un fel de duș rece pentru populație, dar mai ales pentru proprietarii de case impunătoare. Inflația și criza energetică au generat facturi record atât la încălzire, dar și la curentul electric. Au existat cazuri când oamenii au primit facturi cu 5 cifre. Totul a devenit mai scump”, a declarat Cosmin Răileanu, CEO al Vindem-ieftin.ro.

cât costă să construiești o casă în regim propriu
cât costă să construiești o casă în regim propriu

Cum au evoluat costurile materialelor de construcții

În ultimul an, s-au înregistrat creșteri de peste 25% pentru anumite materiale de construcții, mai ales cele utilizate în regim propriu.

Astfel, la începutul anului 2023, cărămida, pavajele și panourile tip-sandwich au înregistrat cele mai mari creșteri de prețuri, de 25.86%, 21.63%, respectiv 23.69%. Creșteri au fost înregistrate și în cazul prețurilor pentru țeavă rectangulară – 18.92% și țiglă metalică – 9.29%. În schimb oțelul beton este, la început de 2023, cu aproximativ 10% mai ieftin decât în anul precedent, iar prețul OSB-ului a scăzut cu mai mult de un sfert – 27.84%.

Dacă vorbim despre anul 2021, costurile din prezent s-au ridicat cu 10% mai mult în cazul unor materiale. Dacă în 2021, țigla metalică avea un cost de aproximativ 23 lei/mp, doi ani mai târziu prețul a sărit de 41 lei/mp. Cea mai mare creștere a înregistrat-o prețul pentru panourile tip-sandwich, care a ajuns de la un preț de 52.95 lei/mp, în 2021, la peste 130 lei/mp în 2023.

Oamenii nu mai au bază în dezvoltatorii imobiliari după toate cele întâmplate cu cutremurul din Turcia. De aceea, cele mai multe dintre persoane aleg să-și facă propriul „cuib” cu propriile forțe, fiind afectați cel mai mult constructorii.

Alte articole: Fără polița obligatorie a locuinței PAD, românii nu pot obține despăgubiri în caz de cutremur. Cât costă asigurarea