- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Fără polița obligatorie a locuinței PAD, românii nu pot obține despăgubiri în caz de cutremur. Cât costă asigurarea

21 Feb, 23:41 • Lupu Alexandra
Fără asigurarea obligatorie a locuinței PAD, românii nu pot obține despăgubiri de la stat pentru riscurile catastrofale. Iată cât costă polița și care este valoarea despăgubirilor.
Fără polița obligatorie a locuinței PAD, românii nu pot obține despăgubiri în caz de cutremur. Cât costă asigurarea

Românii riscă să rămână fără despăgubirile de la stat! Conform ultimelor informații, ajutorul nu este oferit, dacă locuința nu are o asigurare validă, spune zf.ro. Proprietarii de locuințe riscă să piardă ajutorul de la stat în cazul evenimentelor catastrofale, dacă aceștia nu dețin o poliță de locuință obligatorie (PAD), conform prevederilor legale. Primele informații ne arată că 80% dintre persoanele care au un bun imobil nu beneficiază de o asigurare validă. În cazul acestora, statul nu poate veni în ajutor în cazul unui cutremur de mari proporții și nu numai.

Cât costă asigurarea obligatorie a locuinței

Polița obligatorie a locuinței este un subiect de interes pentru toți românii, având în vedere ultimele evenimente atât din țară, cât și din Turcia. Proprietarii bunurilor imobile trebuie să știe că, în lipsa unui document valid, care să respecte prevederile legale, statul nu-i va putea despăgubi, în urma unui eveniment catastrofal.

Citește și: Românii își vor putea face online asigurare pentru cutremur! Când va fi gata proiectul

Astfel, mulți dintre aceștia riscă să rămână cu ochii în soare, ba mai mult de atât, pot ajunge să suporte cheltuielile de reabilitare din propriul buzunar. Polița de locuință obligatorie (PAD) implică un cost de 10 sau 20 euro anual, pentru fiecare locuință deținută de persoana în cauză.

asigurare
asigurare

Prețul variază în funcție de tipul acesteia, iar despăgubirile valorează 10.000 euro, respectiv 20.000 euro, pentru trei scenarii catastrofale, precum cutremur, inundație sau alunecări de teren. România deține o pondere de 19% din fondul de 9.6 milioane alocat la nivel național. Așadar, statul poate veni în ajutorul proprietarilor afectați de unul dintre scenariile catastrofale menționate anterior. Cu toate acestea, fără o asigurare validă, care să respecte prevederile legale, 7.7 milioane de locuințe riscă să piardă ajutorul oferit din bugetul de stat sau chiar și din cel local.

Polița de asigurare a caselor împotriva dezastrelor este identificată în Legea nr. 260/2008. Încheierea contractului de asigurare a locuinței între asigurator și proprietar este metoda prin care, în cazul unui eveniment catastrofal, asiguratul trebuie să primească despăgubirea totală sau parțială pentru daunele materiale.

Vezi și: Polițele de asigurare a locuințelor, soluția cea mai bună. În ultimele zile au crescut cu 25%. Românii se tem de dezastrele naturale