- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vremea în vara 2023! Se anunță călduri extreme

23 Mar, 18:55 • Constantin Cristina
România se va topi de căldură în această vară! Meteorologii au anunțat cum va fi vremea și caută soluții pentru a limita efectele arșiței.
Vremea în vara 2023! Se anunță călduri extreme

Meteorologii au anunțat cum va fi vremea în vara anului curent. După o iarnă călduroasă, urmează o vara cu temperaturi de foc. Cei mai buni specialiști meteo au transmis că în această vară se vor înregistra temperaturi extreme, a informat Antena 3 CNN.

Citește și: Un val de căldură din Africa aduce schimbări radicale de vreme! ANM anunță prognoza meteo pentru această săptămână

Vara cu temperaturi de foc

Specialiștii a pregătit oamenii la nivel mondial că urmează să se confrunte cu o vară secetoasă, în special în Europa. Căldura poate ajunge până în România, dar și în Bulgaria, Franța sau Spania.

Elena Mateescu, directorul ANM, a vorbit despre cum se va prezenta anul acesta vara și cu ce vine ea.

„Fiecare sector economic este afectat anual de fenomene meteo extreme. Dacă 2022 a fost al treilea an cel mai călduros din istoria măsurătorilor din țara noastră, după 2019 și 2020, iarna 2022-2023 a fost cea mai caldă din istoria țării noastre și a doua cea mai caldă din Europa. Ianuarie a adus un nou record termic absolut în România, la Turnu Măgurele pe 19 ianuarie, când au fost 22,5 grade Celsius.

vara 2023 cu temperaturi de foc
vara 2023 cu temperaturi de foc

Cu siguranță, și ceea ce urmează pe parcursul primăverii 2023, verii 2023 și a toamnei și debutului iernii va fi sub semnul extremelor meteo. Statistica ultimilor ani ne-a arătat că recordurile înregistrate în anii curenți au depășit recordurile anterioare. Și cu siguranță va fi o vară a extremelor, pentru că fiecare anotimp a fost caracterizat de alternanțe termice semnificative.

Dacă vorbim de secetă, deja vorbim în România de un deficit accentuat de apă în sol pentru jumătatea estică a țării. Mă refer la Dobrogea, Muntenia şi Moldova, acolo unde, mai ales în Dobrogea, cantitățile de precipitații între 1 septembrie 2022 şi 28 februarie 2023 au însumat doar 127 l/mp. Iată deja un an complicat în această parte a țării, după un an agricol anterior excesiv de secetos în toată țara”, a declarat Elena Mateescu la Antena 3 CNN.

Alte articole: Vremea de Paşti 2023. Prognoza ANM pentru următoarele patru săptămâni