- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Weekend distrus de caniculă și furtună! ANM anunță oficial ce județe vor fi afectate și unde vor fi aproape 40 de grade Celsius

24 Jun, 10:18 • Bumbeneci Diana
Urmează două zile cu vreme severă în România. ANM a emis un cod portocaliu și un cod galben de caniculă și instabilitate atmosferică.
Weekend distrus de caniculă și furtună! ANM anunță oficial ce județe vor fi afectate și unde vor fi aproape 40 de grade Celsius

Administrația Națională de Meteorologie ANM a emis cod portocaliu și cod galben de vreme severă în România. Urmează un weekend cu temperaturi ieșite din comun și fenomene meteo periculoase.

Vremea va fi caniculară, iar disconfortul termic ridicat în Muntenia, jumătatea de sud a Moldovei, și local în Oltenia și Dobrogea continentală. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 37 de grade.

Prima alertă emisă, de cod galben, în cea mai mare parte a țării. ANM anunță că local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.

cod galben ANM
cod galben ANM

ANM: Cod portocaliu de instabilitate atmosferică temporar accentuată până pe 25 iunie

Avertizarea este valabilă de astăzi, de la ora 12:00 și până pe 25 iunie la ora 8.00, cu posibilitate de prelungire.

Ai mai putea citi și: Meteo 19 iunie – 17 iulie. Urmează un nou val de fenomene extreme, furtuni, grindină și vijelii. Când ne vom putea bucura de vară

După-amiaza și seara, la munte, în cea mai mare parte a Transilvaniei și local în Moldova, apoi îndeosebi în jumătatea de vest a Olteniei și în sudul Banatului vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 65…75 km/h) și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat de peste 50…60 l/mp.

NOTĂ culori hartă:

ROSU: Fenomene meteorologice prognozate (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceaţă) vor fi periculoase, cu un grad de intensitate foarte mare şi cu efecte dezastruoase.

cod portocaliu ANM
cod portocaliu ANM

PORTOCALIU: Fenomenele meteorologice prognozate (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice,
grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceaţă) vor fi periculoase, cu un grad de intensitate mare.

GALBEN: Fenomenele meteorologice prognozate (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceaţă) vor fi temporar periculoase pentru anumite activităţi, dar altfel sunt obişnuite pentru perioada respectivă sau zona specificată.

VERDE: Nu sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase. Informările meteorologice se emit în cazul în care fenomenele meteorologice prognozate au potenţial de a deveni temporar periculoase pentru anumite activităţi, dar altfel sunt obişnuite pentru perioada respectivă.

Vezi și: Prognoza meteo vara 2023. Când scăpăm de ploi, dar vom avea parte de caniculă severă. Urmează luni de vară cu temperaturi RECORD

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult