- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Zile libere 2023. Veste bună pentru toţi bugetarii, ianuarie are două minivacanţe

09 Nov, 15:05 • Cornel Ghimeșan
Zile libere în plus pentru angajaţii din România. Liderul PSD Marcel Ciolacu a anunţat că se va vota ca şi Boboteaza, şi Sfântul Ion să fie zile nelucrătoare de anul viitor.
Zile libere 2023. Veste bună pentru toţi bugetarii, ianuarie are două minivacanţe

În anul 2023, românii vor avea 15 zile libere legale, din care 12 pică în timpul săptămânii. Numărul zilelor libere în 2023 ar putea ajunge la 17, dacă va fi aprobat în Parlament un proiect de lege care prevede ca zilele de 6 și 7 ianuarie (Boboteaza și Sfântul Ioan Botezătorul) vor fi declarate zile de sărbătoare legală, nelucrătoare.

„Nu cred că este cu nimic ieșit din comun Boboteaza și Sf. Ion să fie zile libere”, spune președintele PSD, Marcel Ciolacu, întrebat despre proiectul de lege care prevede ca zilele de 6 și 7 ianuarie să fie libere.

„Eu sunt creștin ca și dumneavoastră, sunt două sărbători mari, Boboteaza și Sfântul Ion și nu cred că este cu nimic ieșit din comun ca aceste două zile să fie zile libere. Foarte mulți români participă atât la Bobotează și foarte mulți români sărbătoresc Sfântul Ion, cei mai mulți sfinți sunt de Sfântul Ion”, spune Marcel Ciolacu.

Câteva zeci de parlamentari de la PSD au inițiat în septembrie un proiect de lege care prevede ca zilele de 6 și 7 ianuarie să fie libere. PSD a depus la Senat un proiect de lege, iniţiat de preşedintele partidului, Marcel Ciolacu şi liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, în care propune ca zilele de 6 (Sărbătoarea Botezului Domnului) şi 7 ianuarie (Soborul Sfântului Proroc loan Botezătorul) să fie declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Inițiatorii își motivează propunerea prin faptul că “în mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanţa ei religioasă. Strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a săvârşit Botezului Domnului, Sfântul Proroc loan Botezătorul, în ziua de 7 ianuarie, în fiecare an”.

em376 (1)

Ce zile libere sunt în 2023

1 ianuarie și 2 ianuarie — Anul Nou (pică duminică și luni)
24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române (pică marți)
14 aprilie — Vinerea Mare (pică vineri)
16-17 aprilie — Paște ortodox 2023 (pică duminică și luni)
1 mai — Ziua Muncii (pică luni)
1 iunie — Ziua Copilului (pică joi)
4 iunie și 5 iunie – Rusalii și a doua zi de Rusalii (pică duminică și luni)
15 august — Adormirea Maicii Domnului (pică marți)
30 noiembrie — Sfântul Andrei (pică joi)
1 decembrie — Ziua Națională a României (pică vineri)
25 decembrie și 26 decembrie — Crăciunul (pică luni și marți)

pl376 (1)

De asemenea, potrivit Codului Muncii, românii mai pot beneficia de două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.

Zile libere 2023: Ce minivacanţe sunt anul viitor

Ministerul Muncii propune un proiect de hotărâre de guvern care introduce 3 noi zile libere între cele existente deja, pentru anul calendaristic 2023. Este vorba despre 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august. Două dintre aceste zile influențează și calendarul școlar pentru că pică în perioade în care sunt cursuri, iar zilele vor fi decretate drept zile libere pentru toți angajații din sectorul bugetar, inclusiv pentru cadrele didactice și personalul din școli.

Reamintim că încă de la finalul anului trecut Ministerul Muncii a stabilit pentru anul 2022 o punte similară de zile libere în perioada Zilei Naționale a României, decretând tot prin HG ziua de 2 decembrie 2022 zi liberă în sectorul bugetar, astfel că de miercuri 30 noiembrie 2022, școlile vor fi închise până dumincă 4 decembrie 2022 – un „mini-concediu” de 5 zile.

Mai multe zile libere pentru bugetari decât pentru angajații din privat. De câte zile vor beneficia în plus cei care lucrează la buget

În cazul în care angajatorul nu poate acorda tuturor aceste zile libere, ele ar putea fi recuperate, prin prelungirea programului, până la sfârșitul lunilor februarie, iunie și august.

Zilele nou introduse prin acest act normativ, dacă vor fi aprobate de Guvern, vor fi recuperate inclusiv în școli. „Pentru recuperarea zilelor de muncă stabilite ca zile libere, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 28 februarie 2023, 30 iunie 2023, respectiv 31 august 2023, potrivit planificărilor stabilite”, prevede proiectul.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult