- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Zile libere 2024. Cum poți beneficia de libere de Paștele catolic. Ce prevede legislația

29 Mar, 12:57 • Andrei Alina
Astăzi este Vinerea Mare pentru credincioșii catolici care duminică, 31 martie, sărbătoresc Paștele. Pentru ei, și lunea viitoare ar trebui să fie zi liberă, pentru că este a doua zi de Paște. Legislația prevede cum se recuperează aceste zile libere dacă angajații lucrează.
Zile libere 2024. Cum poți beneficia de libere de Paștele catolic. Ce prevede legislația
Zile libere 2024. Codul Muncii prevede acordarea a două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale.
Anul acesta, spre deosebire de alți ani, există o distanță foarte mare între Paștele Catolic și Paștele Ortodox. Astfel că şi zilele libere se vor acorda diferit. Paștele catolic este sărbătorit duminică, 31 martie, în timp ce ortodocși celebrează Învierea Domnului pe 5 mai.

Zile libere 2024. Codul Muncii prevede acordarea a două zile pentru Paștele catolic

Codul muncii prevede la art.139 alin.(1) ca Vinerea Mare, ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima si a doua zi de Pasti sunt zile de sarbatoare legala in care nu se lucreaza. Anul acesta cele trei zile de sarbatoare legala in care nu se lucreaza cad in zilele de 3 mai (Vinerea Mare), 5 si 6 mai (prima si a doua zi de Pasti).

Legislația prevede că salariatii care apartin de un cult religios legal, crestin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima si a doua zi de Pasti, prima si a doua zi de Rusalii se acorda in functie de data la care sunt celebrate de acel cult. Salariatii care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima si a doua zi de Pasti, atat la datele stabilite pentru cultul religios legal, crestin, de care apartin, cat si pentru alt cult crestin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.

Citește și: Vacanță de Paște la SPA, în Ungaria! Trei locuri de poveste unde poți să petreci cele mai relaxante Sărbători Pascale

Anul acesta, salariatii catolici au dreptul la trei zile libere pentru a sarbatori Pastele catolic, in zilele de 29 martie (Vinerea mare), 31 martie si 1 aprilie (prima si a doua zi de Pasti).

Daca acesti salariati nu isi pot desfasura activitatea in cele trei zile in care salariatii cultului majoritar (orthodox) sarbatoresc Pastele si beneficiaza de zile libere si in aceste zile, acesti salariati vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator. Este indicat ca modul in care se va proceda in astfel de situatii sa se reglementeze intern prin contractul colectiv de munca si/sau prin regulamentul intern.