- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ziua Unirii Principatelor Române. Care va fi programul oficiilor poștale pe 24 ianuarie 2024

22 Jan, 21:06 • Adrian Popovici
Ziua Unirii Principatelor Române a fost declarată în 2016 ca fiind sărbătoare legală, ceea ce înseamnă că angajații din mediul public, dar și cei din privat ar trebui să se bucure pe 24 ianuarie sau mai târziu de o zi liberă. Poșta Română a trimis un comunicat în care explică care va fi programul său de muncă în această zi.
Ziua Unirii Principatelor Române. Care va fi programul oficiilor poștale pe 24 ianuarie 2024

Ziua Unirii Principatelor Române a fost declarată în 2016 ca fiind sărbătoare legală, ceea ce înseamnă că angajații din mediul public, dar și cei din privat ar trebui să se bucure pe 24 ianuarie sau mai târziu de o zi liberă. Printre pentru care se aplică acest act normativ se numără și angajații Poștei Române, compania anunțând faptul din această cauză urmează să-și sisteze activitatea în toate oficiile sale din mediul urban sau rural.

Sărbătorile legale sunt așteptate de către angajații din țara noastră și asta deoarece ne oferă posibilitatea de a lua o pauză, mai ales atunci când Guvernul decide să le lege cu o mini-vacanță, adesea în perioade în care activitatea tinde să fie destul de obositoare.

În România sunt recunoscute 17 zile legale libere, 10 dintre acestea căzând în timpul săptămânii, asta în timp ce restul de 7 se întâmplă la sfârșitul săptămânii. Printre acestea se numără și Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită pe 24 ianuarie.

Legea care transformă Ziua Unirii Principatelor Române într-o sărbătoare legală este una relativ nouă, fiind votată și, ulterior, semnată de președintele Klaus Iohannis în 2016.

Citește și: Zile libere 2024. Munca suplimentară rar se compensează cu bani şi nu beneficiază de același tratament ca zilele de concediu de odihnă

Care este programul Poștei Române de Ziua Unirii Principatelor Române?

Atunci când o zi este declarată sărbătoare legală, așa cum a fost cu Ziua Unirii Principatelor Române, Guvernul are datoria de a stabili programul de lucru al acelor servicii publice esențiale.

„Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie”, se arată în articolul 140 din legea 53/2003, (Codul Muncii).

În ceea ce privește Poșta Română, legiuitorii au considerat că aceasta nu reprezintă un serviciu esențial, ceea ce înseamnă că angajații companiei vor primi liber de Ziua Unirii Principatelor Române.

În ceea ce privește programul pe care Poșta Română îl va avea de Ziua Unirii Principatelor Române, instituția a transmis că toate punctele sale de lucru vor fi închise miercuri, 24 ianuarie, și că acestea își vor relua activitatea în mod normal joi, 25 ianuarie.

„Programul de lucru al subunităților poștale în ziua de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române

BUCUREȘTI, 22 ianuarie 2024 – Compania Naţională ,,Poşta Română” informează că, în ziua de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române,  toate subunitățile poştale din mediul urban şi rural vor fi închise.

Programul anunţat este în conformitate cu prevederile Codului Muncii, potrivit cărora ziua de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române- este declarată zi de sărbătoare legală, în care nu se lucrează. Astfel, programul de lucru al subunităților poștale va fi următorul:

Miercuri, 24 ianuarie 2024 – toate subunitățile poştale din mediul urban şi rural vor fi închise;

De joi, 25 ianuarie 2024, ne reluăm programul normal de lucru;

Ne asigurăm clienții, așa cum i-am obișnuit, că interesele lor rămân pe primul plan în preocupările noastre”, a transmis Poșta Română.

Te-ar putea interesa și: Zile libere 2024. De câte zile libere vom beneficia și când este următoarea minivacanță