- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Au fost devansate alegerile prezidențiale. Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis

30 Apr, 16:41 • Fundeanu Madalina
Legea a fost promulgată: Au fost devansate alegerile prezidențiale în România.
Au fost devansate alegerile prezidențiale. Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis

Legea privind devansarea alegerilor prezidenţiale în România a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Mai exact, este vorba de legea care prevede ca alegerile pentru preşedintele României să fie organizate cu cel mult trei luni anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul de şef al statului, conform informațiilor transmise de Antena 3 CNN.

Legea a fost promulgată: Au fost devansate alegerile prezidențiale în România

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marți, 30 aprilie, decretul privind promulgarea legii pentru modificarea art. 5 alin. (1) din legea nr. 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României.

Conform legii, ziua alegerilor prezidențiale este duminica.

„Alegerile au loc cu cel mult trei luni anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul de preşedinte.

Cu cel puţin 75 de zile înaintea zilei votării, Guvernul stabileşte data alegerilor prin hotărâre”, potrivit legii.

Legea, inițiată de 129 de senatori și deputați UDMR, a fost adoptată de Camera Deputaților pe 5 martie. Mai tîrziu, CCR a respins sesizarea USR și a decis că devansarea alegerilor prezidenţiale este constituţională.

Ai mai putea fi interesat și de: Alegeri europarlamentare 2024. O bunică din România, vedetă în documentarul UE care încurajează tinerii să iasă la vot

alegeri prezidențiale 2024
alegeri prezidențiale 2024

Datele  alegerilor

Alegerile prezidențiale vor avea loc pe data de 15 septembrie, primul tur, 29 septembrie, al 2-lea tur. Alegerile parlamentare vor avea loc pe data de 8 decembrie.

Calendarul alegerilor din 2024:

  • 9 iunie – Alegeri locale și europarlamentare
  • 15 septembrie – Alegeri prezidențiale (turul I)
  • 29 septembrie – Alegeri prezidențiale (turul II)
  • 8 decembrie – Alegeri parlamentare

Câți bani puteți câștiga la alegerile din această vară

Conform Ordonanței de Urgență, persoanele care vor face parte din birourile electorale ar urma să primească indemnizații cuprinse între 162 și 396 de lei pentru fiecare zi de activitate. De asemenea, membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate pot ajunge să câștige 660 de lei/zi.

„Personalul Ministerului Afacerilor Interne inclus în planurile de măsuri privind activitățile specifice din competență în vederea organizării și desfășurării în bune condiții a alegerilor din data de 9 iunie 2024, aprobate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne și al Poliției Române, beneficiază de o indemnizație pe zi de activitate de 396 de lei”, este notat în proiectul Ordonanței de Urgență.

Vezi mai multe știri despre: Marcel Ciolacu, ultimele declarații privind candidatura sa la alegerile prezidențiale din 2024. „După 20 de ani, este cazul să fie un preşedinte mai de stânga”