- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Ce calități trebuie să aibă viitorul președinte al României. Ce vor românii de la cel care îl va înlocui pe Klaus Iohannis din 2025

19 Jan, 14:26 • Adrian Popovici
Anul 2024 aduce patru rânduri de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Deși toate sunt importante, ochii electoratului vor fi îndreptați către cursa care va decide cine va fi viitorul președinte al României.
Ce calități trebuie să aibă viitorul președinte al României. Ce vor românii de la cel care îl va înlocui pe Klaus Iohannis din 2025

Anul 2024 aduce patru rânduri de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Deși toate sunt importante, ochii electoratului vor fi îndreptați către cursa care va decide cine va fi viitorul președinte al României. După cele două mandate ale lui Klaus Iohannis, românii își doresc o personalitate diferită la Palatul Cotroceni, iar sociologii explică ce calități își doresc aceștia de la cel sau cea care se va afla în fruntea statului în următorii 5 ani, după cum transmite Euronews.

Indiferent de candidații pe care îi vor propune partidele politice și de numărul voturilor pe care aceștia le vor strânge, un lucru rămâne clar: românii vor ca viitorul președinte al României să fie o personalitate diferită de cea a actualului rezident de la Cotroceni, așa cum, în 2014, au ales o persoană care se prezenta ca fiind diferită față de alternative de pe buletinul de vot sau de predecesorul său.

În general, după cum au explicat românii, ei își doresc ca viitorul președinte ale României să fie onest, deschis dialogului, transparent și bun comunicator, date fiind problemele pe care România, Uniunea Europeană, NATO și, în general, întreaga lume le au.

Te-ar putea interesa și: Marcel Ciolacu deschide Cutia Pandorei și prezintă calendarul alegerilor 2024. Scenariul comasării NU este exclus

Ce calități ar trebui să aibă viitorul președinte al României?

Printre răspunsurile pe care românii le-au dat atunci când au fost întrebați ce calități ar trebui să aibă viitorul președinte al României ei au spus că își doresc o persoană cinstită și onestă, a cărei reputație să nu fie afectată de scandalurile de corupție.

De asemenea, viitorul președinte al României ar trebui să acorde o atenție mai mare politicii interne și problemelor sociale și politice naționale. Mai exact, românii își doresc ca acesta sau aceasta să fie mai atent cu cetățenii, asta indiferent de statutul socio-economic al acestora sau de etnia lor. În plus, viitorul șef al statului trebuie „să se gândească la oameni pentru că pentru oameni lucrează și aș prefera să fie mai tânăr, în rând cu tineretul”.

Românii mai vor ca viitorul președinte al României să le reprezinte interesele în afara țării și să fie mult mai transparent. „Să nu mai secretizeze informațiile, să fie deschis cu tot ce face”, după cum explică unul dintre cei intervievați?

Ce spun sociologii despre calitățile pe care românii le cer viitorului președinte?

După cum explică Vladimir Ionaș, sociolog la Grupul de Studii Socio Comportamentale AVANGARDE, viitorul președinte al României trebuie să care să întruchipeze calități pe care actualul șef al statului nu le are în ochii românilor.

„Este normal să vedem un astfel de răspuns după modul în care a condus Admininstrația Prezidențială actualul președinte. (…)D acă după mandatele lui Băsescu, oamenii își doreau un președinte mediator, un președinte mai calm care să nu se implice în luptele politice, după aceste două mandate ale președintelui Iohannis, s-a schimbat nivelul de așteptare. Oamenii își doresc un președinte lider, care să reușească să adune clasa politică, să țină în frâu atât clasa politică cât și societatea”, explică sociologul ce își doresc românii de la viitorul președinte al României

Citește și: Alegeri prezidențiale 2024. Care sunt primele nume care apar pe listă și cum arată sondajele în acest moment