- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Ce condiție pune Marcel Ciolacu pentru reluarea discuţiilor despre comasare. „Am intrat într-un joc că românii nu mai înţeleg nimic”

15 Feb, 12:20 • Adrian Popovici
Marcel Ciolacu, liderul Partidului Social Democrat, a declarat miercuri că consideră că comasarea alegerilor este posibilă doar dacă se va ajunge la un consens pentru un program care să includă toate scrutinele din acest an electoral. El a evidențiat că vizează o modificare legislativă extinsă pentru întregul an electoral, preferând să abordeze această chestiune într-un mod integrat, în loc să o trateze separat.
Ce condiție pune Marcel Ciolacu pentru reluarea discuţiilor despre comasare. „Am intrat într-un joc că românii nu mai înţeleg nimic”

Marcel Ciolacu, șeful Partidului Social Democrat, a afirmat miercuri că în opinia sa, comasarea alegerilor este fezabilă doar în cazul în care se va ajunge la un consens pentru un program care să cuprindă toate scrutinele din acest an electoral. El a subliniat că vizează o modificare legislativă extinsă pentru întregul an electoral, în loc să abordeze această chestiune fragmentat, transmite Agerpres.

„Nu este pentru prima oară când o spun, o spun şi în seara aceasta: în momentul în care vom avea un program pentru toate alegerile pentru tot anul electoral, în momentul acela este posibil să avem şi comasare. Nu aş duce discuţiile în zona de negocieri politice. Eu îmi doresc ca şi prim-ministru să dau tot ce înseamnă modificare legislativă pentru tot anul electoral.

Nu pe bucăţi, nu facem acum o comasare, pe urmă ne mai gândim cum facem abordarea alegerilor. Am intrat într-un joc că românii nu mai înţeleg nimic, că tot vorbim de comasări, nu luăm decizii în timp real. Nu, nu le-am explicat în fapt, «domnule, care sunt plusurile şi minusurile». Şi atunci avem toate aceste discuţii interminabile. Eu, dacă aş fi alegător, chiar m-ar deranja. În acest moment avem un calendar. Eu nu voi schimba calendarul electoral decât pentru întreg anul”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Te-ar putea interesa și: Blocaj în coaliţie. PSD şi PNL nu au ajuns la un acord privind comasarea alegerilor

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu

Ce spune Marcel Ciolacu despre calendarul alegerilor?

Marcel Ciolacu a fost întrebat dacă, în acest moment, există un calendar propus de PNL sau de social-democrați care să fie implementat imediat. El a subliniat că „românii, Guvernul României și Autoritatea Electorală Permanentă au un calendar al alegerilor”.

„Cel existent, pe 9 iunie (europarlamentarele n.red.), pe 29 septembrie localele, ultima duminică din noiembrie turul unu, la prezidenţiale, ultima sâmbătă din noiembrie, pe data de 30, că nu se poate 1 decembrie, alegeri generale, şi prima duminică din decembrie, pe 8 decembrie, turul doi la prezidenţiale. Aşa este legea în acest moment şi aşa este calendarul conform legii”, a declarat Marcel Ciolacu.

Nicolae Ciucă, liderul Partidului Național Liberal, a declarat miercuri că se bazează pe rațiunea partenerilor din coaliție pentru a ajunge la o soluție în ceea ce privește comasarea alegerilor europarlamentare și locale.

„Vom discuta din nou, vom căuta soluţii, şi eu mizez foarte mult pe raţiunea tuturor, astfel încât să avem o soluţie şi să ne concentrăm pe tot ceea ce înseamnă actul de guvernare, pregătirea tuturor etapelor electorale. Şi în felul acesta să asigurăm în continuare stabilitate prin responsabilitate politică”, a declarat Ciucă.

Citește și: Nicolae Ciucă, ultimele declarații despre comasarea alegerilor. „Mizez pe raţiunea tuturor, astfel încât să avem o soluţie”