- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Ce pensie va avea Traian Băsescu, după ce și-a pierdut îndemnizația de fost președinte. Surprize în rândul pensionarilor de lux ai României

19 May, 15:40 • Fundeanu Madalina
Ce pensie va încasa Traian Băsescu? Acesta a rămas fără îndemnizația de fost președinte în 2022.
Ce pensie va avea Traian Băsescu, după ce și-a pierdut îndemnizația de fost președinte. Surprize în rândul pensionarilor de lux ai României

Traian Băsescu a rămas fără îndemnizația de fost președinte în 2022. Astfel, acum va încasa doar pensie de europarlamentar. Fostul președinte liberal nu mai are mult până la ieșirea de pe scena politică. El va câștiga 1.750 euro lunar, la egalitate cu pensia lui Vasile Blaga, conform informațiilor publicate de România TV.

Ce pensie va încasa Traian Băsescu

Traian Băsescu a rămas fără indemnizația acordată de Administrația Prezidențială, în cuantum de 75%. Aceasta se ridică la suma de 202.176 de lei pe an, adică 16.848 de lei pe lună.

Conform statutului deputaților din Parlamentul European, foștii euroaleși au dreptul la pensie după vârsta de 63 de ani. Această pensie se ridică la mii de euro. Autoritatea legislativă a explicat faptul că pensia oferită politicienilor reprezintă 3,5% din salariul lor pentru fiecare an în funcție și a doisprezecea parte din salariu pentru fiecare lună întreagă suplimentară, dar nu depășește 70% în total.

Ai mai putea fi interesat și de: Traian Băsescu dă de pământ cu tinerii din România: Avem nevoie de stagiu militar obligatoriu

Traian Băsescu
Traian Băsescu

Marian Jean Marinescu, în vârstă de 71 de ani, va încasa cea mai mare pensie dintre toți. Eurodeputatul a prins primul mandat în Parlamentul European în anul 2007, legislatura inaugurală după aderarea României la UE. Marian Jean Marinescu a fost mult timp unul dintre euroaleșii influenți și respectați de la Bruxelles. Pentru cele trei mandate complete, de câte cinci ani, dar și cele 19 luni din perioada 2007-2009, Marinescu va primi o pensie de 5.800 de euro lunar.

De asemenea, fosta ministră Rovana Plumb, în vârstă de 63 de ani, a fost la cârma mai multor instituții, printre care Ministerul Mediului și Pădurilor, Ministerul Muncii și Familiei și Ministerul Fondurilor Europene. În Parlamentul European a împlinit aproape doi ani de mandat între 2007-2009, apoi în următoarea legislatură a stat doi ani și zece luni, până în momentul în care a fost numită ministră. A avut o legislatură completă între anii 2019-2024, astfel că toată perioada petrecută la PE îi va asigura un venit de aproximativ 3.300 de euro lunar.

Vezi mai multe știri despre: Traian Băsescu susține reintroducerea stagiului militar obligatoriu în România: „NATO vine în 40-50 de zile de la o eventuală invazie”