- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Cum arată lista finală de candidați PSD-PNL la europarlamentare după ce Ramona Chiriac s-a retras

22 Mar, 17:16 • Adrian Popovici
Retragerea Ramonei Chiriac de pe lista comună PSD-PNL pentru europarlamentare a creat noi tensiuni în coaliție, liderii celor două partide urmând să stabilească cineva va deschide lista: Mihai Tudose sau Rareș Bogdan.
Cum arată lista finală de candidați PSD-PNL la europarlamentare după ce Ramona Chiriac s-a retras

PSD și PNL a finalizat lista pentru europarlamentare, transmit surse interne, asta după ce au apărut o serie de tensiuni în coaliție după ce Ramona Chiriac a anunţăt că se retrage din curs. Acum, pe listă apar nume care ocupă deja un post de europarlamentar, precum Victor Negrescu sau Rareş Bogdan, dar şi nume noi precum Gabriela Firea sau Virgil Popescu, transmite Antena 3 CNN.

Cele două partide din coaliția de guvernare au stabilit lista candidaților pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie. PSD și PNL au stabilit cine și pe ce loc va candida, după o zi tensionată de negocieri.

Alegerile europarlamentare vor avea loc pentru 9 iunie, în conformitate cu calendarul Comisiei Europene. În aceeași zi, coaliția PSD-PNL a decis să aibă loc și alegerile locale. Pentru europarlamentare, liberalii și social-democrații au purtat negocieri intense pentru ca să candideze pe o listă comună, în speranța că în acest fel vor putea obține mai multe locuri în Parlamentul European.

De ce nu mai candidează Ramona Chiriac din partea PSD-PNL la europarlamentare?

Ramona Chiriac , șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România a explicat că s-a retras din motive personale de pe lista comună PSD-PNL pentru europarlamentare. Cae care urma sa deschidă lista a ieșit din calcule pentru Bruxelles, în timp ce PNL se află în ședința de BPN.

Liderii liberali s-au arătat surprinși de decizia acesteia luată într-o ședință cu social democrații. Oficial Ramona Chiriac a invocat motive personale pentru care nu se mai află pe lista pentru Bruxelles.

Surse politice spun că aceasta ar fi cerut în locul unui loc sigur în Parlamentul European un post de comisar, să fie independentă politic, fără să fie membru PSD. Aceleași surse explică faptul că  conducerea PSD nu a fost de acord ca aceasta să obțină o funcție de comisar fără apartenență politică.

Citește și: Marcel Ciolacu a anunțat candidații PSD pentru europarlamentare. Ce spune șeful social-democraților despre lista comună cu PNL

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au negociat lista comună pentru europarlamentare.
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au negociat lista comună pentru europarlamentare.

Cine a rămas pe lista pentru europarlamentare?

După plecarea Ramonei Chiriac, coaliția trebuie să decidă dacă lista pe primul loc se va afla Mihai Tudose sau Rareș Bogdan, care erau numărul 2 și 3 pe lista pentru Bruxelles.

Informațiile din surse politice indică faptul că, momentan, lista PSD-PNL pentru europarlamentare arată astfel:

  1. Mihai Tudose
  2. Rareș Bogdan
  3. Gabriela Firea
  4. Dan Motreanu
  5. Claudiu Manda
  6. Daniel Buda
  7. Victor Negrescu
  8. Adina Vălean
  9. Vasile Dîncu
  10. Maria Grapini
  11. Gheorghe Cârciu
  12. Siegfried Mureşan
  13. Dragoș Benea
  14. Mircea Hava
  15. Dan Nica
  16. Gheorghe Falcă
  17. Ștefan Mișoiu
  18. Virgil Popescu
  19. Roxana Mînzatu
  20. Alexandru Muraru
  21. Andi Cristea
  22. Mara Mares.

Citește și: Lista PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare. Care sunt numele-surpriză care ar putea ajunge la Bruxelles