- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Lista PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare. Care sunt numele-surpriză care ar putea ajunge la Bruxelles

12 Mar, 10:30 • Adrian Popovici
Potrivit surselor politice, candidatul care va deschide lista comună este Ramona Chiriac, actuala șefă a Reprezentanței Comisiei Europene în România. În plus, pe listă se anunță și câțiva candidați-surpriză: din partea PNL se vehiculează numele jurnalistei de la Antena 3 CNN, Sabina Iosub, iar din partea PSD ar urma să candideze Maria Grapini
Lista PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare. Care sunt numele-surpriză care ar putea ajunge la Bruxelles

Liderii PSD și PNL sunt în plin proces de negociere pentru elaborarea unei liste comune pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie. Informațiile din spațiul public indică că cele două partide vor candida împreună în această cursă electorală. Potrivit surselor politice, candidatul care va deschide lista comună este Ramona Chiriac, actuala șefă a Reprezentanței Comisiei Europene în România. În plus, pe listă se anunță și câțiva candidați-surpriză: din partea PNL se vehiculează numele jurnalistei de la Antena 3 CNN, Sabina Iosub, iar din partea PSD ar urma să candideze Maria Grapini, transmite Știri pe surse.

Sursele indică faptul că lista PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare va fi deschisă de Ramona Chiriac, o diplomată cu o carieră solidă începând din anul 2008. A absolvit Studii Europene la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, iar palmaresul său academic cuprinde două diplome de masterat în domeniul studiilor europene și al administrației publice, obținute la universități din Germania și Olanda, precum și în studii de gen și inegalități, obținute la aceeași universitate din Cluj-Napoca. În plus, a participat la programe executive la universități de prestigiu precum Yale și Cambridge.

Ce candidați propun PSD și PNL pentru alegerile europarlamentare

Varianta în lucru a candidaților propuși de PSD în cadrul coaliției este următoarea: Mihai Tudose, Claudiu Manda, Victor Negrescu, Simona Bucura Oprescu, Maria Grapini, Vasile Dîncu, Dragoș Benea, Titus Corlățean sau Dan Nica, și Gheorghe Cârciu. Este important de menționat că ordinea acestora este aleatorie și poate suferi modificări în funcție de evoluția negocierilor și a deciziilor partidului.

Varianta în lucru a candidaților propuși de PNL pentru alegerile europarlamentare în cadrul coaliției este următoarea: Siegfried Mureșean, Dan Motreanu, Adina Vălean, Alina Gorghiu, Sabina Iosub, Daniel Buda și Vasile Blaga. Este important de menționat că ordinea acestora este aleatorie și poate suferi modificări în funcție de evoluția negocierilor și a deciziilor partidului.

Te-ar putea interesa și: Cine este Ramona Chiriac, femeia care deschide lista PSD-PNL la alegerile europarlamentare

Ramona Chiriac, femeia care deschide lista PSD-PNL la alegerile europarlamentare. Foto arhivă
Ramona Chiriac, femeia care deschide lista PSD-PNL la alegerile europarlamentare. Foto arhivă

Negocieri în coaliție pentru Primăria Capitalei

Pe lângă candidații pentru alegerile europarlamentare, PSD și PNL trebuie să stabilească și candidatul comun pentru Primăria Capitalei. Bazinele electorale tradiționale ale celor două partide sunt extrem de radicalizate, iar sondajele recente indică o competiție strânsă și sugerează o serie de scenarii electorale care ar putea să redefinească alinierile politice obișnuite.

Conform sondajelor efectuate până în prezent, Cristian Popescu Piedone se situează într-un interval cuprins între 36% și 37%, ajungând chiar până la 39%. Nicușor Dan este cotat între 29% și 31%. În același timp, candidații de la AUR și Șoșoacă înregistrează scoruri mai modeste, de aproximativ 8%, respectiv 7%. Chiar dacă AUR are un potențial de aproximativ 14% în București, candidatul lor, Mihai Enache, are doar 8% în sondaje.

Citește și: Cum se va vota la europarlamentare și locale? Anunțul făcut de șeful Autorității Electorale Permanente