- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Dacian Cioloş, despre aderarea la Schengen: „Mă aşteptam ca Olanda să-şi caute aliaţi. Mă aştept ca PNL şi PSD să facă aceleaşi demersuri pe lângă familiile lor politice europene”

22 Nov, 13:40 • Russo George
Europarlamentarul Dacian Cioloş, fondatorul partidului REPER, a declarat marţi că se aştepta ca Olanda să îşi caute aliaţi care să îi susţină punctul de vedere în ceea ce priveşte aderarea României la Schengen, iar politicienii români trebuie să reacţioneze.
Dacian Cioloş, despre aderarea la Schengen: Mă aşteptam ca Olanda să-şi caute aliaţi. Mă aştept ca PNL şi PSD să facă aceleaşi demersuri pe lângă familiile lor politice europene

Dacian Cioloş spune că aşteaptă de la liderii Partidului Naţional Liberal şi ai Partidului Social-Democrat să înceapă să susţină cu tărie punctul de vedere al României în cadrul familiilor politice europene din care fac parte.

Din câte am înţeles, preşedinţia cehă a Consiliului Uniunii Europene intenţionează să menţină acest subiect pe agendă, deci acela (8 decembrie – n.r.) va fi momentul adevărului. Mi se pare injust pentru cetăţenii români care au aceleaşi drepturi cu ceilalţi cetăţeni europeni, mi se pare injust ca ei să piardă această oportunitate de a circula cu adevărat liber în spaţiul european din cauza politicienilor şi a felului în care politicienii şi-au făcut sau nu şi-au făcut treaba şi a discuţiilor acestora, care unele dintre ele ţin de politica internă din anumite state membre, dar care, iată, sunt speculate, atâta vreme cât decizia din Consiliu se ia la nivel de miniştri şi acolo e o decizie politică”, a afirmat Dacian Cioloş, luni, la Euronews România.

Fostul prim ministru a arătat că există partide din grupul socialiştilor din Parlamentul European, dar şi din Partidul Popularilor Europeni, care se opun aderării României la Spaţiul Schengen.

Citeşte şi: România, Ungaria și Cehia riscă o criză monetară în 2023. Anunțul făcut de analiștii de la Nomura

”Mă aşteptam la Olanda să caute susţinere şi în altă parte, să nu fie singură la această discuţie. Eu mă aştept ca şi liderii politici ai PSD şi cei ai PNL să facă şi ei, acum, aceleaşi demersuri pe lângă familiile lor politice şi să îi convingă în aşa fel încât cetăţenii români să beneficieze de la sfârşitul acestui an de libera circulaţie, pentru că o merită cu adevărat”, a adăugat eurodeputatul.

El a reafirmat că ”dacă nu ar fi fost atacul la legile Justiţiei în 2017, cel mai probabil MCV-ul s-ar fi putut închide atunci”, Cioloş considerând că la acel moment România ar fi avut o şansă de a accede în Spaţiul Schengen.

Olanda se opune aderării României la spaţiul Schengen, context în care o echipă mixtă de experţi, formată din reprezentanţi ai CE şi ai unor state membre, printre care şi Olanda, a făcut săptămâna aceasta o vizită în România.

Citeşte şi: Românii din Marea Britanie, afectați de criza financiară: „Trebuie din ce în ce mai mult să tai ca să poți face față!”