- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Klaus Iohannis a știut ce negocieri s-au purtat în coaliție despre comasarea alegerilor. Ciucă: „A fost informat, asta este altceva”

21 Feb, 20:32 • Adrian Popovici
Președintele României, Klaus Iohannis, a aprobat comasarea alegerilor. Deși acest proces nu intră în atribuțiile sale, șeful statului a declarat public că este de acord cu o astfel de decizie și a îndemnat coaliția și guvernul să inițieze procedurile necesare.
Klaus Iohannis a știut ce negocieri s-au purtat în coaliție despre comasarea alegerilor. Ciucă: „A fost informat, asta este altceva”

Președintele României, Klaus Iohannis, a aprobat comasarea alegerilor. Deși acest proces nu intră în atribuțiile sale, șeful statului a declarat public că este de acord cu o astfel de decizie și a îndemnat coaliția și guvernul să inițieze procedurile necesare, transmite Știri pe surse.

Liderii coaliției au confirmat că l-au consultat pe Klaus Iohannis în legătură cu decizia de a comasa alegerile. Cu toate acestea, președintele României nu a fost implicat în negocierile propriu-zise.

„A fost informat, asta este altceva”, a explicat Nicolae Ciucă.

Miercuri, liderul PNL, Nicolae Ciucă, și președintele PSD, Marcel Ciolacu, s-au întâlnit cu președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni înainte de a anunța înțelegerea referitoare la alegerile din acest an, conform surselor politice. Discuția a avut loc în contextul unei înțelegeri între PSD și PNL pentru stabilirea unui calendar al alegerilor din acest an.

Te-ar putea interesa și: Românii află oficial zilele în care vor avea loc alegerile din 2024. Cum va arăta lista candidaților

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Ce spune Klaus Iohannis despre comasarea alegerilor?

În urmă cu două săptămâni, Klaus Iohannis și-a exprimat opinia cu privire la scenariile legate de comasarea alegerilor, afirmând că patru runde de alegeri sunt excesive și că nu se opune comasării acestora, cu condiția ca acest lucru să fie făcut corespunzător și anunțat în mod corespunzător. El a subliniat că aceasta reprezintă o modalitate de a reduce numărul de scrutinuri.

„Alegerile vor avea loc toate în acest an. Patru runde de alegeri este foarte mult, care cu care se pot comasa, în mod legal, corect şi constituţional va elucida Guvernul şi coaliţia de guvernare. Eu nu sunt împotriva unor comasări de alegeri, dacă se face bine, dacă se organizează din timp şi se anunţă, este o metodă de a reduce numărul de scrutine”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

„Eu știu că este o discuție în coaliție pentru a găsi soluții. Discuția e legitimă pentru că patru rânduri de alegeri în jumătate de an e foarte greu de gestionat și atunci ar fi o soluție ca anumite alegeri să fie comasate pentru a avea mai puține rânduri.

Cum va gestiona coaliția vom vedea, nu e treaba președintelui să se implice în negocieri, dar ar fi bine să se ia o decizie cât mai repede”, a mai adăugat atunci Klaus Iohannis.

Citește și: Ce se va întâmpla cu președintele Klaus Iohannis după finalul mandatului. Ciolacu: „Românii vor o voce puternică românească în structurile europene”