- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Klaus Iohannis, despre taxa de solidaritate OMV Petrom: ”Cei care au lucrat pe document trebuie să îl clarifice”

09 Feb, 12:12 • Cornel Ghimeșan
Klaus Iohannis a declarat, joi, înainte reuniunii Consiliului European, că Ministerul de Finanţe trebuie să clarifice dacă OMV Petrom va plăti taxa de solidaritate în România. Șeful statului susține că Ministerul Finanțelor este iniţiatorul actului normativ asupra căruia Ministerul Energiei nu a fost informat.
Klaus Iohannis, despre taxa de solidaritate OMV Petrom: ”Cei care au lucrat pe document trebuie să îl clarifice”

Klaus Iohannis, despre taxa de solidaritate OMV Petrom. Președintele României a subliniat faptul că aruncarea vinei dintr-o curte politică în alta nu rezolvă problema în acest caz, potrivit Economica.net.

Citește și Schimbări majore la portul din Constanța! Contractul va fi semnat de Klaus Iohannis. Preşedintele Azerbaidjanului: „Intrăm într-o fază nouă”

Klaus Iohannis, despre taxa de solidaritate OMV Petrom

„Dacă va plăti sau nu, o să vă spună cu siguranţă cei care au făcut normativul, adică Ministerul Finanţelor. Am fost puţin surprins când m-am informat după aprobare cum s-a discutat această chestiune şi am aflat că, de exemplu, Ministerul Energiei nu a fost cooptat în discuţie. Chestiunea s-a discutat la nivel de Finanţe, ceea ce este în principiu în regulă, pentru că vorbim de o taxă sau de un impozit. Dar am fost informat că se lucrează la acest act. Solicitarea mea a fost una singură: ca acest act să fie legal şi clar, adică să nu încalce nicio directivă şi nicio lege în vigoare în România şi să fie atât de clar încât să nu apară discuţii dacă este sau nu este. Rezultatul îl vedem cu toţii la televizor: toată ziua, bună ziua se discută dacă este sau nu este. Cred că cei care au lucrat pe document trebuie să vină să îl clarifice. Nu-i nimic pierdut”,

spus Klaus Iohannis.

PSD şi PNL se acuză reciproc după ce OMV a fentat taxa de solidaritate

Rareş Bogdan a declarat marţi că ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, trebuie să dea explicaţii privind această situaţie creată la Ministerul de Finanţe, referitor la transpunerea regulamentului european, în urma anunţului OMV că nu va plăti taxa de solidaritate.

În replica, purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, a transmis printr-un comunicat postat pe Facebook că europarlamentarul liberal Rareş Bogdan ar trebui să-l întrebe pe colegul său de partid, ministrul Energiei Virgil Popescu, de ce a eşuat la negocierea regulamentului european care impune limitele pentru care compania OMV plăteşte sau nu taxa de solidaritate.

„Rareş Bogdan aruncă o nouă petardă pentru că tot dreapta a ratat şi taxarea companiilor care au realizat profituri extraordinare pe seama noastră. În loc să îl întrebe pe colegul lui, ministrul energiei, Virgil Popescu, de ce a eşuat la negocierea regulamentului european care impune limitele pentru care compania OMV plăteşte sau nu taxa de solidaritate, dă vina pe ministerul finanţelor publice. Sunt sigur că domnul Rareş Bogdan nu este ignar şi înţelege foarte bine ce este un Regulament european şi cum se aplică el.

Faptul că posibilitatea de intervenţie a oricărui Stat Membru este extrem de mică. În acest caz, al aplicării Regulamentului 1854/2022, Comisia Europeană răspunde clar că nu este nicio greşelă şi că procentul de 75% este minimul posibil, iar cele cinci activităţi europene sunt preluate corect în codurile CAEN. Deci, Rareş Bogdan continuă dezinformarea şi minciuna doar pentru a masca neputinţa colegilor lui, sau poate pentru a atrage atenţia asupra lor dacă vor urma schimbări”, a scris Oprea pe Facebook.

Citește și Anunțul zilei! Românii pot lua amendă de până la 1.000 lei. Legea a fost adoptată de Klaus Iohannis

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult