- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Marcel Ciolacu, despre criza din România! „Nu pot să le cer românilor să stingă becuri! O mărire a pensiilor sub 10% e inumană!”

13 Sep, 08:01 • Bumbeneci Diana
Marcel Ciolacu, despre criza din România! „Nu pot să le cer românilor să stingă becuri! O mărire a pensiilor sub 10% e inumană!

Liderul social-democrat, Marcel Ciolacu, a ieșit public cu noi declarații de presă, legate de actuala criză economică din România. Prezent în emisiunea lui Victor Ciutacu de la România TV, Ciolacu a lămurit mai multe aspecte cu privire la veniturile românilor, dar și legate de modul în care trebuie să facă economie la energie.

După ultimele declarații ale mai multor personalități din scena politică, prin care se recomandă economisirea energiei electrice sau se dezbate mărirea pensiilor, ne dăm seama că în România, criza financiară este una ce va fi resimțită și pe viitor, însă există soluții de recalculare a bugetului, dar și noi idei legate de majorarea veniturilor de care românii au atâta nevoie în contextul actual.

Marcel Ciolacu dezbate cele mai arzătoare temeri ale românilor

În momentul în care a fost chestionat pe tema pensiilor, Ciolacu a tranșat subiectul. Acesta consideră că este inuman să vorbim de o decizie de a avea o mărire de sub zece procente a pensiilor, mai ales că se ia în calcul majorarea prețurilor la alimente, la medicamente și mai ales la carburanți.

Din punctul meu de vedere și al colegilor mei, al celor care ne-am făcut și am făcut impactul bugetar, am părerea că va fi o creștere economică mai mare, ne încadrăm, este inuman să vorbim de o decizie de a avea sub 10% o mărire a pensiilor. (…) Trebuie respectată legea. Legea spune foarte clar că trebuie mărite cu indicele de inflație, dar nu de anul acesta, indicele de inflație de acum 2 ani, care era sub 5%.

Dar nu se poate rămâne acolo. Noi vorbim acum de o mărire și de o respectare a legii. Când mărești, mărești la fel și celui care are 1.500 de lei și celui care are 20.000 de lei.(…) Trebuie să creezi o echitate socială. În acel moment intervii pe categorii, exact cum am făcut în Sprijin pentru România și în primul pachet social negociat când am intrat la guvernare. E normal să ai abordări diferite”, a spus Marcel Ciolacu, la România TV.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu

Liderul social-democrat a mai explicat faptul că discuția legată la creșterea veniturilor nu ar trebui să se limiteze doar la veniturile pensionarilor. Așadar, după cum consideră Marcel Ciolacu ar fi nevoie de un pachet de măsuri care să fie aplicat de la 1 ianuarie 2023, după ce va fi dezbătut în cadrul coaliției de guvernare.

Într-un fel sunt mai multe măsuri. O discuție grosso modo, limitată la cât se măresc pensiile, nu este o discuție corectă. Trebuie să venim cu un pachet întreg și acest pachet eu vreau să îl discutăm în coaliție cu perspectiva de la 1 ianuarie. (…) Pensiile se vor mări, e o decizie luată deja, și de către mine, și de către prim-ministru”, a mai afirmat liderul PSD.

În cadrul ultimelor sale declarații, Ciolacu a vorbit și despre raționalizare, în condițiile în care inclusiv premierul Ciucă le-a recomandat românilor să facă economie la energie. Ciolacu a explicat că în ceea ce privește energia electrică, România consumă, la ora actuală, atât cât produce și nu le poate ceară românilor să facă economie, așa cum se cere la nivel european.

Vezi aici și:

Premierul Ciucă face un nou apel la populație. „Să reducem risipa şi să…”

În acest moment, la energie electrică, atât cât România produce, atât consumă. Oamenii nu ne-au trimis în aceste funcții, de demnitari ai statului, ca să aducem iarăși raționalizarea. Dacă cineva vrea să facă economie e o decizie personală, care ține de bugetul familiei. E o decizie corectă. Eu nu pot să le cer românilor să vină să facă economie, să stingă becuri. Există și alte state din UE care nu sunt la capacitatea României.

Nu avem o independența energetică, dar nici eu nu am pus ultimele două guverne să închidem mine, să le vindem, o sarabanda de greșeli. Tot răul care se întâmplă în acest moment – fără să atac pe nimeni personal, coaliția, este de la o liberalizare a prețurilor din energie total haotică, fără niciun fundament. Un singur ‘beneficiu’ avem de la această liberalizare, s-au reinventat băieții deștepți din energie”, a conchis Marcel Ciolacu, conform sursei citate.

Tot pe marginea acestui subiect, liderul social-democrat a mai transmis și că țara noastră nu va rămâne fără energie electrică. Conform politicianului, multe dintre declarațiile care au băgat spaima în români nu își au rostul, deoarece situația din țară nu este atât de gravă, atunci când vine vorba despre consumul de energie electrică.

Poveștile că rămâne România fără energie sunt pentru adormit copiii. Nu va rămâne România fără energie. Eu nu pot să îi cer fiului meu așa ceva, mă uit la oameni, nu pot să merg pe stradă și să le cer oamenilor să le spun că ar fi bine să închidă becurile. E o aberație! Suntem aleși ca să găsim soluții”, a încheiat Marcel Ciolacu.

Te-ar mai putea interesa și:

Compania Națională Aeroporturi București anunță o nouă lovitură pentru românii care călătoresc cu avionul

7 zile până la înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a. Casa Regală a planificat activitățile din ultima săptămână

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult