- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Marcel Ciolacu, optimist înainte de consiliul JAI: „Îmi menţin părerea că vom intra în Schengen pe 8 decembrie”

06 Dec, 13:26 • Russo George
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, se declară convins că România va fi admisă în spaţiul Schengen de liberă circulaţie, în urma consiliului JAI ce va avea loc pe 8 decembrie, arătând că ţara noastră a îndeplinit toate condiţiile pentru aderare.
Marcel Ciolacu, optimist înainte de consiliul JAI: Îmi menţin părerea că vom intra în Schengen pe 8 decembrie

Marcel Ciolacu a ţinut să precizeze că, din punctul său de vedere, atât europarlamentarii români, cât şi ministrul de Interne, Lucian Bode, şi-au făcut datoria şi au făcut toate demersurile diplomatice posibile, totul depinzând acum de un vot pe considerente politice în JAI.

„Sunt ferm convins că vor fi discuții până în ultima clipă. Și eu comunic cu domnul premier. O să avem o discuție pe acest subiect. Haideți să vedem pe 8 decembrie. România îndeplinește toate condițiie tehnice de mult timp. E un vot politici, domnul Negrescu a fost în Suedia la ședința Comisiei. A fost și domnul Nica. Știu multe din activitatea domnului Bode. Eu nu cred că un stat prieten cum este Austria se va opune. Îmi mențin părerea că vom intra în Schengen”, a spus marţi Ciolacu.

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) este aşteptat să se pronunţe joi asupra aderării Bulgariei, Croaţiei şi României la spaţiul Schengen. Guvernul olandez a transmis că se opune aderării Bulgariei, iar cel austriac că se opune aderării Bulgariei şi României, ambele guverne invocând presiunea migraţiei ilegale.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu dorește să își liniștească electoratul: „Nu vor fi taxe noi, asta e o certitudine”

Decizia finală privind acceptarea în spaţiul Schengen va fi adoptată de Consiliul UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne, în data de 8 decembrie.

România a primit la data de 29 august 2022 sprijinul cancelarului Germaniei, Olaf Scholz, pentru aderarea la Spațiul Schengen. Acesta a spus că țara noastră îndeplinește toate criteriile tehnice pentru aderare.

Cele 26 de țări membre Schengen sunt: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Elveția, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania și Suedia.

Citeşte şi: Olaf Scholz avertizează asupra unui nou Război Rece prin împărţirea lumii în blocuri. Acesta crede că Rusia şi China sunt o ameninţare la o lume multipolară