- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Liderii PSD și PNL se reunesc la Vila Lac, noul Cabinet ar putea avea 18 ministere. Ce promit Ciucă și Ciolacu în noul program de guvernare. UDMR a părăsit negocierile

18 May, 16:32 • Russo George
Liderii coaliţiei de guvernare s-au reunit într-o şedinţă, joi, începând cu ora 13.00, pentru discuţii privind rocada premierilor şi formula noului Executiv condus de Marcel Ciolacu.
Liderii PSD și PNL se reunesc la Vila Lac, noul Cabinet ar putea avea 18 ministere. Ce promit Ciucă și Ciolacu în noul program de guvernare. UDMR a părăsit negocierile

UPDATE: Negocierile din Coaliție pentru formarea noului Guvern Ciolacu sunt într-un „scurt impas”, a admis marți prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, după ce presa a anunțat, pe surse, că discuțiile s-ar fi blocat la Ministerul Transporturilor. De altfel, Grindeanu a precizat că susține reducerea numărului de ministere, varianta dorită de liderul PSD, Marcel Ciolacu.

UPDATE – UDMR a plecat de la negocieri, surse participante la discuţii afirmând că  reprezentanţii Uniunii nu au acceptat propunerea de a renunţa la Ministerul Dezvoltării, fiind dispuşi să renunţe la Ministerul Sportului. Conform aceloraşi surse, deşi nemulţumiţi de avoluţia discuţiilor, cei de la UDMR nu au invocat varianta ieşirii de la guvernare.

UPDATE – Noua guvernare se naşte greu, în acest moment, negocierile sunt blocate. PSD vrea să păstreze Ministerul Transporturilor, iar UDMR nu vrea să renunţe la Ministerul Dezvoltării, au precizat sursele.

Noul Executiv ar urma să aibă 18 portofolii, iar ministerele Antreprenoriat şi Turism şi Sportul să se comaseze în Ministerul Economiei şi Ministerul Familiei. UDMR va rămâne cu două ministere, Dezvoltarea şi Mediul, ceea ce nemulţumeşte pe unii lideri din PNL şi PSD.

Liderii PNL, PSD și UDMR s-au întâlnit la Vila Lac, ca să discute pe programul de guvernare care va fi lansat odată cu învestirea lui Marcel Ciolacu în funcția de premier.

În timp ce PSD promite că niciun salariu nu va fi mai mic de 500 de euro la finalul anului viitor, liberalii vin cu promisiuni fiscale, precum neimpozitarea celui de-al doilea loc de muncă.

Liderii coaliţiei discută totodată și structura Guvernului, care ar urma să aibă mai puţine portofolii, precum şi miniştrii care vor face parte din noul Guvern. PNL afirma că doreşte păstrarea protocolului, ceea ce înseamnă că liberalii ar urma să preia Transporturile, Finanţele şi Secretariatul Geeneral al Guvernului, şi să cedeze Justiţia şi Fondurile Europene. Pe de altă parte, PSD vrea păstrarea Ministerului Transporturilor pentru Sorin Grindeanu. Liberalii afirmă că pentru acest lucru, trebuie să primească două ministere la schimb.

Citește și: Marius Budăi: „Va fi eliminat pragul de 9,4% din PIB pentru pensii”

Se discută şi despre o comasare de ministere, respectiv Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului care să meargă în Ministerul Economiei, iar Ministerul Sportului să intre la Ministerul Familiei şi Tineretului, condus de Gabriela Firea, potrivit News.ro.

Unii lideri din PNL, pe de altă parte, îşi doresc unul din ministerele de forţă ale UDMR, Mediul sau Dezvoltarea, portofolii care gestionează fonduri foarte mari. UDMR urmează să se pronunţe dacă este de acord cu renunţarea la un portofoliu la rocada premierilor, în condiţiile în care, spuneau liderii Uniunii, protocolul coaliţiei a fost semnat între PNL şi PSD şi nu îi priveşte pe ei.

Ce promit Ciucă și Ciolacu în noul program de guvernare

Măsurile propuse de PSD și PNL pentru noul program de guvernare

Promisiunile asumate de PSD:

– niciun salariat cu normă întreagă și un copil în întreținere nu va câștiga mai puțin de 500 euro net lunar
-niciun tânăr cu vârsta de 25 de ani, angahat cu normă întreagă, nu va câștiga mai puțin de 500 euro net lunar
-peste 1,5 milioane contracte individuale de muncă, renumerate cu peste 1.000 euro net

-taxă de 1% din cifra de afaceri pentru companiile mari
-fără cumul de pensii speciale
– supraimpozitarea veniturilor mai mari decât indemnizația președintelui

-introducerea impozitului progresiv
-reducerea numărului de ministere și secretari de stat
-fără pensionari speciali angajați în Guvern

Ce își asumă PNL în programul de guvernare

-0% contribuții sociale pentru al doilea loc de muncă
-eliminarea CAS pentru part-time
-reducerea progresivă a contribuțiilor sociale pe salarii
-toate pensiile pe contributivitate
-neimpozitarea pensiilor mai mici de 3.000 lei

-eliminarea scutirilor fiscale în IT și construcții
-reforma taxării proprietății
-menținerea ajutoarelor sociale în energie

-menținerea voucherelor de 50 de euro pentru alimente
-pact de neagresiune între partide
-pact de necolaborare cu AUR

Citește și: Românii vor primi mai mulți bani pentru decontarea facturilor! Marcel Boloș: „Decontări de 500 de milioane de euro”