- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

PSD și PNL ar fi ajuns la o înțelegere privind comasarea alegerilor din 2024. Ce au decis liderii coaliției

06 Feb, 21:27 • Adrian Popovici
Liderii PSD și PNL au ajuns la un acord legat de comasarea alegerilor și asupra unui calendar pentru cele patru scrutinuri din 2024. Astfel, se preconizează ca alegerile europarlamentare ar putea să fie combinate cu cele locale și să aibă loc pe 9 iunie, în timp ce alegerile parlamentare ar putea coincide cu primul tur al alegerilor prezidențiale în luna noiembrie. Această înțelegere deschide calea pentru discuții în cadrul Coaliției privind modul în care PSD și PNL vor colabora în viitoarea guvernare.
PSD și PNL ar fi ajuns la o înțelegere privind comasarea alegerilor din 2024. Ce au decis liderii coaliției

Liderii PSD și PNL au ajuns la un acord legat de comasarea alegerilor și asupra unui calendar pentru cele patru scrutinuri din 2024. Astfel, se preconizează ca alegerile europarlamentare ar putea să fie combinate cu cele locale și să aibă loc pe 9 iunie, în timp ce alegerile parlamentare ar putea coincide cu primul tur al alegerilor prezidențiale în luna noiembrie. Această înțelegere deschide calea pentru discuții în cadrul Coaliției privind modul în care PSD și PNL vor colabora în viitoarea guvernare, transmite HotNews.

Până în 2004, când durata mandatului președintelui României era de patru ani, alegerile parlamentare erau programate în același timp cu primul tur al alegerilor prezidențiale. Ulterior, odată cu intrarea în vigoare a modificării care a extins mandatul președintelui la cinci ani, cele două tipuri de alegeri nu au mai coincis vreodată. Schimbarea constituției în 2003 a dus, în cele din urmă, la discuțiile din ultimele luni despre comasarea alegerilor.

PSD și PNL ar fi decis comasarea alegerilor. Sursă: Arhivă
PSD și PNL ar fi decis comasarea alegerilor. Sursă: Arhivă

Te-ar putea interesa și: Alegeri locale 2024. PSD și PNL negociază candidați comuni pentru mai multe primării din țară. Ce primari și-ar putea pătra posturile

Ce mai negociază PSD și PNL pe lângă comasarea alegerilor?

În culise, social-democrații și liberalii, pe lângă comasarea alegerilor, continuă să poarte discuții privind o posibilă alianță politică și un protocol de colaborare între cele două formațiuni. A fost analizat și modelul vechi al alianței politice realizate de Victor Ponta și Crin Antonescu, fostul USL.

Potrivit surselor citate, PSD și PNL nu au în vedere participarea pe liste comune la alegerile locale sau parlamentare; în schimb, fiecare partid își va prezenta proprii candidați, în cea mai mare parte, pentru pozițiile pe care le ocupă deja. Celelalte zone în care partidele de opoziție dețin funcții publice vor fi discutate și împărțite, iar candidații vor fi desemnați fie de PSD, fie de PNL, în funcție de negocierile punctuale.

Stabilirea candidatului pentru alegerile prezidențiale ar putea interveni după scrutinul din 9 iunie printr-un protocol care ar clarifica faptul că și premierul va fi desemnat de partidul care nu va avea candidat la Președinția României.

Conform surselor menționate, discuțiile despre comasarea alegerilor sunt încă în desfășurare și ar putea continua și în zilele următoare. Este important de subliniat că PNL nu este dispus să renunțe la candidatura pentru prezidențiale.

Citește și: Comasarea alegerilor din 2024 rămâne în aer. Marcel Ciolacu: „Ne folosim prea multă energie pe acest subiect”