- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană: ”Centrul strategic de greutate al Europei se mută către Est”

21 Oct, 16:09 • Bucătaru Gabriela
Mircea Geoană spune că România are șansa să devină o țară relevantă economic, politic și tehnologic o dată cu mutarea centrului strategic de greutate al Europei către Est.
Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană: ”Centrul strategic de greutate al Europei se mută către Est”

Mircea Geoană consideră că centrul strategic de greutate al Europei se mută către Est, ca urmare a războiului din Ucraina. Acest fapt va ajuta România să devină o țară importantă din foarte multe puncte de vedere, a apreciat vineri, secretarul general adjunct al NATO la Conferința Internațională „NATO şi războiul din Ucraina. Reechilibrare geografică şi consolidare instituţională”, de la Iaşi.

Citește și Mircea Geoană:„Rusia știe foarte bine că un război nuclear nu trebuie niciodată început și nu poate fi câștigat”

„Centrul strategic de greutate al Europei se mută către Est, iar flancul estic pentru România reprezintă tot ce avem de la Negru Vodă până la Satu Mare, trecând evident prin zona strategică extrem de importantă pe care Iaşiul şi Moldova românească o reprezintă”, a spus Mircea Geoană, potrivit Agerpres.

Secretarul General Adjunct al NATO a vorbit și despre relevanța economică pe care o va avea România o dată cu aceste schimbări, iar „Estul României va deveni mult mai important pentru investiţii şi pentru business”.

„Centrul de greutate se mută către Est, centrul de greutate se mută către o nouă realitate, de care trebuie să profităm. Cred că Estul României, flancul estic, întreaga Moldovă românească, întreaga zonă a Bucovinei şi întreaga zonă a Maramureşului vor putea şi vor trebui să devină nu doar zone protejate din punct de vedere militar, ci zone care să reprezinte dinamism economic, şanse de investiţii, şanse de condiţii de viaţă mai bune, infrastructuri şi capacitate de a ne dezvolta în egală măsură cu relevanţa noastră strategică”, a adăugat Mircea Geoană.

Adjunctul NATO nu a ratat ocazia nici de această dată să condamne atacurile pe care soldații lui Putin le lansează împotriva infrastructurilor civile şi energetice din Ucraina Geoană a dat asigurări că flancul estic al NATO şi România vor fi protejate.

„Cu toţii suntem preocupaţi de acest război barbar şi prelungit. Federaţia Rusă este singurul vinovat pentru acest război cumplit. Suntem acum într-o fază de nouă escaladare la nivelul războiului. Pe lângă atrocităţile pe care le-am văzut, vedem atacuri sălbatice împotriva infrastructurii civile şi energetice. Suntem într-un moment extrem de important în desfăşurarea acestui război. Vom continua să sprijinim Ucraina. Vom fi, de asemenea, atenţi să nu escaladăm un conflict deja complicat într-o confruntare între NATO şi Federaţia Rusă. De aceea, eu şi secretarul general, la Bruxelles, păstrăm acest echilibru între sprijinul pentru Ucraina şi modul în care NATO se preocupă de protejarea întreg teritoriului aliat, inclusiv aliatului nostru România”, a mai spus secretarul general adjunct al NATO.

Citește și NATO, răspuns de forță la amenințările Kremlinului: Rusia se va confrunta cu „grave consecințe” în cazul unui atac nuclear