Conform datelor sondajului, Simion și Dan se află la egalitate perfectă, fiecare fiind creditat cu 48,2% din intențiile de vot ale respondenților. Sondajul mai indică faptul că 1% dintre cei chestionați intenționează să își anuleze votul, iar 2,6% declară că nu știu încă pe cine vor susține.
Studiul, comandat de Hotnews, a fost realizat în perioada 9-12 mai 2025, pe un eșantion de 3.995 de respondenți, utilizând metoda de recrutare digitală aleatorie. Universul cercetat îl reprezintă electoratul din România, inclusiv votanții din diaspora. Sondajul are o marjă de eroare de ±2 puncte procentuale și un nivel de încredere de 95%.
O componentă esențială în ecuația celui de-al doilea tur este redistribuirea voturilor candidaților care au fost eliminați după primul tur. Potrivit aceluiași sondaj AtlasIntel, candidatul susținut de coaliția PSD-PNL-UDMR, Crin Antonescu, și-a direcționat aproape integral electoratul către Nicușor Dan. Astfel, 91,7% dintre votanții lui Antonescu declară că îl vor sprijini pe Nicușor Dan în turul al doilea, în timp ce doar 6,2% ar opta pentru George Simion.
Situația este similară în cazul Elenei Lasconi, candidata USR, al cărei electorat se aliniază masiv în spatele lui Dan: 96,7% dintre cei care au votat cu Lasconi spun că vor vota cu Nicușor Dan, în timp ce doar 2,5% declară că îl vor susține pe Simion.
Victor Ponta, fostul premier și un alt candidat cu discurs suveranist în primul tur, a obținut un segment de voturi care se redistribuie preponderent către Nicușor Dan – 69,3%, față de 22,6% pentru George Simion.
Un caz aparte este cel al lui Daniel Funeriu, care a obținut doar 0,34% din voturi în primul tur. Dintre puținii săi susținători, 47,3% spun că îl vor vota pe Dan, iar 52,7% pe Simion.
AtlasIntel a prezentat și o analiză comparativă a performanței diferitelor case de sondare înaintea primului tur, care a avut loc pe 4 mai. În această analiză, se iau în calcul doar sondajele publicate înainte de ziua alegerilor, excluzând exit-poll-urile.
Cel mai apropiat de rezultatul obținut de George Simion în primul tur – 41% – a fost sondajul realizat de Verifield la finalul lunii martie, care îl credita pe liderul AUR cu 35%, ceea ce înseamnă o abatere de doar 6 puncte procentuale. În schimb, cea mai mare eroare a fost înregistrată în sondajul CURS, care l-a cotat pe Simion cu doar 26%, subestimându-i scorul real cu 15 puncte procentuale.
Sondajul AtlasIntel publicat cu doar trei zile înainte de primul tur îl credita pe George Simion cu 31%, cu 10 puncte sub rezultatul final obținut.
Explicații pentru ascensiunea lui Simion în ziua votului
Potrivit unei analize post-electorale realizate de Andrei Roman, șeful AtlasIntel, scorul neașteptat de mare obținut de George Simion în primul tur ar putea fi explicat printr-o mobilizare de ultim moment a unor segmente de electorat care, inițial, erau înclinate să-l susțină pe Crin Antonescu.
„Pe fondul disputelor dintre ceilalți candidați, a percepției că Simion va câștiga primul tur și ca urmare a acuzațiilor lansate în urma scandalului fotografiilor, o parte din electoratul PSD care tindea să îl sprijine pe Crin Antonescu a migrat către George Simion”, a transmis Roman pe platforma X.
El a adăugat că „valul de sprijin pentru Simion a crescut în ziua scrutinului într-un mod similar cu ceea ce am văzut la Călin Georgescu”, făcând referire la o mobilizare spontană și masivă a electoratului într-un interval foarte scurt de timp.