- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Colliers va lansa un indice al preturilor locuintelor din Capitala

13 May, 13:48 • Redactia DailyBusiness
Compania de consultanta imobiliara Colliers International va lansa la sfarsitul lunii mai indicele BREI ( Bucharest Real Estate Index) de masurare a evolutiei preturilor locuintelor din Capitala, calculat pe baza ponderii vanzarilor in functie de calitate si pret, pe o anumita zona.
Colliers va lansa un indice al preturilor locuintelor din Capitala

„Daca pana acum majoritatea opiniilor legate de piata imobiliara din Romania erau bazate in principal pe zvonuri sau pareri personale, acest indice va oferi celor interesati un instrument obiectiv de analiza a evolutiei preturilor si tendintelor viitoare”, a declarat Ilinca Paun, director departament rezidential in cadrul Colliers.

BREI (indicele intregii piete bucurestene) are 8 indici secundari care monitorizeaza evolutia preturilor in cele 6 sectoare din Bucuresti, atat pentru apartamentele vechi din blocurile construite inainte de 1990, cat si pentru cele din proiectele rezidentiale noi construite in ultimii ani.

Fiecare sector a fost impartit pe cartiere si pentru fiecare cartier au fost alese oferte si tranzactii din anumite zone care sa respecte un algoritm de calcul bazat pe ponderea vanzarilor in functie de calitate si pret, tinandu-se cont si de diferentele intre modurile de masurare si exprimare a suprafetelor, dar si de alti factori care influenteaza pretul final pe metru patrat al apartamentelor.

Indicele BREI a fost realizat de o echipa de consultanti si analisti din cadrul firmei Colliers International, coordonata de Calin Bucur, care s-a axat atat pe intelegerea mecanismelor formarii preturilor apartamentelor in Bucuresti, cat si pe gasirea unor formule de calcul al indicelui care sa reflecte in mod corect ponderea vanzarilor in anumite zone sau pe anumite tipuri de proprietati.

S-a obtinut un indice care are la baza modul de formare al indicilor pietelor de capital din Europa, dar care tine cont si de volumul si ponderile vanzarilor in anumite zone dar si de noile livrari de apartamente pe piata, au declarat reprezentantii companiei.

BREI va avea ca data de pornire a analizei anul 2005, pentru a permite observarea evolutiilor, si va fi publicat trimestrial.

Indicele BREI va fi lansat impreuna cu o bursa virtuala a piete imobiliare, care va prezenta investiitiile de pe aceasta piata, despre care Colliers nu a oferit deocamdata mai multe amanunte.