- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Cum a fost posibila vanzarea in plina criza a 100 de apartamente la pachet, cu 5 mil. euro

26 Feb, 00:01 • cristina.mihai
Fondul de investitii norvegian Romania Invest, care are un portofoliu de 800 de locuinte in mai multe proiecte rezidentiale din Capitala, a cumparat saptamana trecuta de la Adama circa 100 de locuinte, cu 5 milioane de euro. Ce i-a determinat pe norvegieni sa achizitioneze, desi anul trecut nu au vandut decat 45 de unitati din portofoliul propriu?
Cum a fost posibila vanzarea in plina criza a 100 de apartamente la pachet, cu 5 mil. euro

Scaderea preturilor din prezent, si posibila revigorare a pietei in timp, ii face sa spere la profituri cu 30-40% mai mari decat in perioada de boom, a spus Bjorn Hauge, country manager Romania Invest (foto).

Strategia fondului de investitii pentru noi achizitii pe piata locala in acest an prevede achizitionarea de locuinte off plan (din faza de proiect – n.r.), actionarii deblocand in acest sens 40 mil. euro pentru piata romaneasca.

„Ne asteptam la un profit mai mare la revanzare pentru locuintele pe care le cumparam acum, fata de cele pe care le-am achizitionat in perioada de boom. Este dificil de spus cu cat va fi mai mare, insa as miza pe un 30-40%”, spune Hauge.

Analistii imobiliari considera ca este o miscare buna sa cumperi locuinte acum ca investitie, insa nu considera ca profitul va fi cu mult mai mare fata de perioada de boom.

Valentin Ilie, directorul executiv al Coldwell Banker, considera ca decizia investitorului este una inteleapta, avand in vedere ca acum costurile sunt mult mai mici. Totusi, acesta arata ca in cazul unei achizitii in aceasta perioada trebuie sa se ia in considerare si faptul ca preturile caselor nu vor mai creste atat de dinamic ca in trecut. Astfel, analistul imobiliar considera ca nivelul de profit al investitorilor care cumpara acum pentru a revinde ulterior, nu va fi cu mult mai mare fata de perioada anterioara crizei.

Prima tranzactie a fondului de investitii a presupus printre altele si un „schimb” de locuinte. Astfel, compania a renuntat la circa 30 de unitati din cele 130 pe care le precontractase de la Adama, anterior, si a achizitionat in schimb alte circa 100 in proiectul Evocasa Optima din Capitala si Evocasa Viva din Brasov, ale Adama.

Romania Invest mai este in negocieri cu Adama pentru a achizitiona unitati locative in inca 3 proiecte rezidentiale dezvoltate de acestia in Bucuresti si Ploiesti, suma pe care ar putea sa o plateasca fiind situata intre 4 si 8 mil.euro.

Desi fondul de investitii s-a miscat repede si este pe punctul de a cheltui inca de la inceputul anului cel putin 10 mil. euro din cele bugetate, achizitia de locuinte off plan in acest moment nu este un demers simplu, avand in vedere faptul ca foarte putini dezvoltatori mai au in dezvoltare unitati locative.

Astfel, pentru a acoperi suma, Romania Invest ia in calcul si intrarea pe un nou segment de piata si analizeaza posibilitatea achizitiei unor proiecte de birouri in Capitala. „Vorbim de proiecte inca nefinalizate. Cautam un randament de peste 10%”, a mai spus Hauge.

De asemenea, Romania Invest mai este in negocieri si cu Aura Investments pentru achizitionarea unor locuinte in potentiale proiecte pe care acestia ar dori sa le construiasca in Bucuresti.

Chiar daca oferta de locuinte interesante pentru dezvoltatori nu este prea mare, Hauge marturiseste ca in ultima vreme in fiecare saptamana circa 3 dezvoltatori l-au contactat pentru a-i vinde locuinte.

„Cea mai buna oferta pe care am primit-o a fost de 600 de euro pe mp. Am refuzat pentru ca dezvoltatorul nu ne putea oferi garantii”, spune directorul fondului de investitii.

Valentin Ilie spune de asemenea ca mai toti dezvoltatorii de pe piata incearca sa atraga investitorii, insa discutiile nu se concretizeaza pentru ca acestia din urma nu au certitudinea ca proiectele vor fi lansate.

Sunt dezvoltatorii disperati? Hauge spune ca multi dintre ei sunt, si nu doar pe piata rezidentiala, ci si pe segmentul de retail. „Nu trebuie decat sa ne uitam cum se inchiriaza spatiile comerciale. Dezvoltatorii nu se mai gandesc cum sa creeze un proiect de success, ci sunt disperati sa inchirieze spatiile”, explica acesta.

Cui vor vinde norvegienii locuintele achizitionate? Fondul de investitii a vandut pana acum circa 60 de unitati locative din cele 800 din portofoliu. Anul acesta vanzarile au mers ceva mai bine, de la inceputul anului pana acum tranzactionand 14 unitati, ceea ce i-a determinat sa isi creasca obiectivul de vanzari pe 2010 la 80 de locuinte, fata de circa 50 in 2009.

Totusi, numarul este redus, comparativ cu portofoliul de locuinte al fondului de investitii. Acestia considera insa ca piata isi va reveni treptat, iar aceste 800 de unitati vor fi vandute integral in 5-6 ani. „Nu consider ca vanzarile mai bune de la acest inceput de an sunt un semn de revenire al pietei, dar cu siguranta exista cumparatori, singura intrebare fiind cum ajungem la ei”, spune Hauge.

Pentru a convinge cumparatorii sa cumpere si unitati off plan, fondul de investitii a hotarat sa ofere posibilitatea potentialilor clienti de a-si depozita avansul dat pentru locuinte in conturi Escrow, astfe incat, daca locuintele pe care doresc sa le achizitioneze nu sunt gata la timp sa isi poata primii toti banii inapoi.

„Ceea ce am invatat de cand vindem locuinte in Romania (aprilie 2009-n.r.) este ca potentialii clienti doresc in primul rand siguranta”, mai spune Hauge.