- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Grecia angajează străini în turism. Numărul locurilor de muncă vacante este de 100.000

22 Mar, 14:00 • Cornel Ghimeșan
Grecia se confruntă cu o criză uriaşă de personal în sectorul turistic, acolo unde numărul locurilor de muncă vacante riscă să ajungă la 100.000 în acest sezon estival, fără a exista posibilitatea de a fi ocupate de lucrători străini.
Grecia angajează străini în turism. Numărul locurilor de muncă vacante este de 100.000

Grecia angajează străini în turism. Autorităţile au revizuit deja un proiect de lege care să permită angajarea străinilor pentru a satisface cererile de personal. Chiar şi aşa, lipsurile în ceea ce privește foța de muncă sunt în continuă creștere. Cea mai mare problemă se înregistrează în hoteluri, întrucât pe baza cererilor de reangajare depuse până la sfârșitul lunii ianuarie există  peste 61.000 de posturi vacante. Responsabili din domeniu atrag atenția că la numărul de mai sus ar trebui adăugate încă 20%-25% de locuri vacante din rândul angajaților care își vor găsi un alt loc de muncă până în lunile mai-iunie și vor alege să nu se mai întoarcă la hotelul în care au lucrat în sezonul turistic din vara trecută. Astfel, lipsurile de personal se vor ridica la 75.000-77.000 de locuri de muncă față de anul trecut, scrie economedia.ro.

Citeşte şi: Lumea se pregăteşte pentru o criză a uleiului de gătit. Specialiştii au anunţat care este cauza

Grecia angajează străini în turism

Această veste vine în timp ce sezonul turistic din Grecia se pregătește să înceapă, cu un număr estimat de 75.000 de poziții încă vacante, față de 60.000 în urmă cu un an și față de 53.000 în 2021, în contextul unui număr din ce în ce mai mare de sosiri de turiști. Între timp, hotelierii greci spun că, în ciuda salariilor mai mari, nu reușesc să găsească personal precum chelneri, cameriste, grădinari și paznici.

Situația este de așteptat să se înrăutățească vizibil în acest, din cauză că mulți lucrători străini care în anii precedenți au lucrat în unități hoteliere din întreaga Grecie aleg să nu se mai întoarcă. Se preconizează că mulți dintre ei vor alege alte destinații turistice pentru muncă în acest an, în principal Croația, Italia și Spania. Motivul îl reprezintă salariile net mai mari în comparație cu Grecia, dar și condițiile de muncă mai bune.

Citeşte şi: Indemnizație faraonică de 430.000 de euro și remunerație de 500.000 de euro. François Bloch, CEO-ul BRD a ajuns la venituri record în 2022

În contextul legii revizuite, sindicatele muncitorilor din Grecia își exprimă acum îngrijorarea cu privire la posibilele diferențe salariale între angajații greci și cei din țările terțe, în special având în vedere acordul colectiv de muncă semnat anul trecut.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult