Turism

Low-cost-urile se muta la Otopeni. Vor profita transportatorii rutieri?

30 Jan, 00:05 • valentin..nicolae
Companiile aeriene low-cost isi vor muta operatiunile de pe aeroportul Aurel Vlaicu (Baneasa) din Bucuresti pe aeroportul Henri Coanda (Otopeni), la sfarsitul lunii martie, odata cu inceperea sezonului de vara. Miscarea va urca preturile biletelor de avion pe segmentul de profil. Va fi acesta un motiv suficient de puternic pentru ca firmele de transport rutier sa "muste" o bucata din piata operatorilor aerieni?
Low-cost-urile se muta la Otopeni. Vor profita transportatorii rutieri?

„Depinde de cat de mult vor creste preturile si care va fi impactul asupra consumatorului final, respectiv de cat vor putea companiile aeriene sa absoarba. La noi (transportatorii rutieri de pasageri), de exemplu, marja este atat de subtire, ca nici nu mai avem unde sa ne ducem”, a declarat Radu Dinescu – secretar general al Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR).

Acesta considera ca majorarea preturilor la biletele de avion low-cost nu va schimba „mare lucru” in ceea ce priveste redistribuirea pasagerilor.

„Oricum, nu concuram de pe pozitii egale. Sunt oameni care nu se urca in avion, sunt altii care nu se urca in autocar. In general, lumea foloseste autocarele pentru distante de 1.000 de km si putin peste. Practic, fiecare segment are clientul lui”, a spus Dinescu.

Parerea acestuia este impartasita si de directorul companiei de transport pasageri Atlassib, Daniel Micu.

„Sunt doua segmente destul de diferite. Insa vizandu-i pe cei care aleg sa zboare cu low-cost-urile doar din considerente de pret, exista posibilitatea ca ei sa migreze spre tarife mai mici, respectiv spre autocare”, potrivit lui Micu.

„In rest cine zboara cu avionul pentru ca asa vrea el, nu isi va schimba optiunea. Intr-adevar romanii sunt sensibili la variatiile de pret, mai ales dat fiind contextul economic”, a mai adaugat acesta.

De asemenea, Dinescu de la UNTRR sustine ca transportatorii rutieri si cei aerieni nu concureaza de pe pozitii egale.

„In primul rand, pentru ca operatorii aerieni nu platesc TVA si accize la combustibil, in timp ce noi platim. Nu este o problema nationala, ci una europeana. Avantajul este absolut imens pentru transportatorii aerieni, pentru ca circa 50% din pretul combustibilului este rezervat TVA-ului si accizelor”, a spus Dinescu.

„Apoi ponderea carburantului in costurile de operare este de 30-40% pentru noi de exemplu. In masura in care costurile sunt direct cu 50% mai mici pentru ei, efectul pe care l-ar avea asupra noastra este relativ mititel”, a adaugat acesta.

In acelasi timp, daca este sa ne gandim la o posibila migrare a unei mici cote de pasageri de la low-cost la autocar, mai exista si posibilitatea ca low-cost-urile sa „fure” din pasagerii companiilor de linie care opereaza pe Otopeni, mai ales cand destinatiile se suprapun.

„Este normal ca operatorii low-cost sa atraga cativa pasageri de la companiile de linie. Dar ar fi o reactie umana normala. Anul 2012 este apocaliptic din punct de vedere economic. Toti vor sa isi optimizeze costurile. Chiar si marile corporatii, iar asta inseamna migrarea sprelow-cost”, a declarat Sherif Ussama, directorul general al operatorului local low-cost Blue Air.
[quote=Sherif Ussama, Blue Air]Criza avantajeaza low-cost-urile, le creste traficul in dauna companiilor de linie[/quote]
Parerea acestuia nu a fost insa sustinuta si de reprezentantii Wizz Air, care au refuzat sa comenteze pa marginea subiectului, la fel ca si reprezentantii Tarom si Lufthansa.

Recent, Tudor Jidav, directorul general al Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti, a declarat ca operatorii low-cost vor trebui sa se mute pe aeroportul Henri Coanda pentru ca taxele de pe Baneasa vor fi egale sau mai mari decat pe Otopeni.

„Avand in vedere tarifele de operare care intra in vigoare odata cu sezonul de vara 2012, operarea pe Aeroportul Baneasa-Aurel Vlaicu va deveni mai scumpa decat pe Aeroportul Henri Coanda”, a declarat acesta la mijlocul lunii ianuarie.

Totodata, Tudor Jidav a spus ca mutarea low-cost-urilor pe Otopeni inseamna un costul suplimentar per pasager de circa 4,5
euro
. Insa companiile sustin ca majorarea ar putea fi mai mare decat cea inaintata de oficiali.

„Mutarea pe Otopeni inseamna un cost extra in ceea ce priveste
logistica. Nu e asa cum zice lumea, ca sunt doar 2-3 euro in plus la
taxe si atat. Nu este adevarat. Vorbim de logistica. Compania trebuie sa
isi mute birourile, sa inchirieze spatii, sa ia locuri de parcare, sa
isi ia mentenanta, toate sunt mai scumpe acolo”, a explicat seful Blue
Air.

Pe de alta parte, in timp ce si reprezentantii Wizz Air au spus ca „orice crestere a taxelor de aeroport pune o
presiune majora asupra pretului biletelor” ceea ce „va afecta negativ calatorii romani”, compania aeriana low-cost Germanwings, care efectueaza zboruri din Romania de pe aeroportul Baneasa, a anuntat nu va majora pretul biletelor.