- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Orașul din Italia în care vizitatorii vor avea de plătit o nouă taxă. Localnicii, copleșiți de numărul imens de turiști

04 May, 17:01 • Fundeanu Madalina
Se introduce o nouă taxă în orașul Como, din Italia. Locul desprins din basme este sufocat de numărul mare de turiști.
Orașul din Italia în care vizitatorii vor avea de plătit o nouă taxă. Localnicii, copleșiți de numărul imens de turiști

Lacul Como, un loc desprins din basme, dar sufocat de turiști. Este al treilea lac ca mărime din Italia, iar pe malurile sale coboară anual până la 1,4 milioane de vizitatori. Numărul de turiști se dovedește a fi copleșitor, iar acum este luată în considerare introducerea unei noi taxe de turism, informează Euronews.

Taxă de turism în Como, Italia

Primarul orașului Como, situat pe malul lacului cu același nume, Alessandro Rapinese, a declarat că se gândește la introducerea unei taxe zilnice în stil venețian și a sugerat că aceasta ar putea intra în vigoare în curând.

Rapinese se plânge de turismul excesiv de pe Lacul Como din Italia, afirmând că este „dificil să fii primar atunci când lupți împotriva turismului”.

„Discutăm deja ideea unei taxe de turism. Revoluțiile încep cu măsuri concrete și suntem pregătiți pentru această lungă călătorie”, a declarat acesta pentru ziarul britanic The Times.

Taxa ar urma să se aplice vizitatorilor zilnici în orașul Como. Primarul nu a oferit și alte detalii despre cât va fi taxa, cine va trebui să o plătească și când va intra în vigoare.

În cazul în care va folosi modelul din Veneția, taxa se va aplica vizitatorilor de o zi (nu celor care au rezervat cazare în oraș pentru o noapte) și ar putea fi percepută doar în zilele aglomerate, cum ar fi weekend-urile și sărbătorile legale.

La fel ca în cazul Veneției, turismul de tip „hit and run” a devenit ținta unor campanii.

„Nu știu ce s-a întâmplat după COVID, dar nu mai avem suficienți metri pătrați pentru toți turiștii care sosesc duminica”, a declarat Severino Beri, președintele asociației hoteliere din orașul Lecco, situat pe malul lacului, pentru presa locală.

Citește și: Casele de 1 euro din Italia, la mare căutare. Detaliile neștiute care se ascund în spatele ofertelor: „Mulți m-au avertizat”

Lacul Como, Italia
Lacul Como, Italia

De curând, au fost raportate cozi interminabile la feriboturile care traversează lacul din Italia și au existat cazuri de oameni împinși pe șinele de cale ferată din gara Como din cauza aglomerației.

„Excursioniștii de o zi aduc puțin în termeni de venituri. De fapt, tot ce aduc sunt munți de gunoaie și perturbări”, a adăugat Beri.

Severino Beri a mai spus că se teme că vizitatorii care cheltuiesc considerabil mai mult pentru a se caza în hoteluri – asigurând astfel locuri de muncă și venituri pentru localnici – vor fi descurajați să vină în zonă.

Lacul Como din Italia se confruntă de câțiva ani cu numărul tot mai mare de turiști.

Mulțimile de turițti au explodat de când mai multe celebrități, printre care și George Clooney, au cumpărat proprietăți de mai multe milioane de euro de-a lungul țărmului, iar lacul a oferit un fundal pentru filme precum Casino Royale și House of Gucci.

„Am vizitat Lacul Como anul trecut și am spus că nu mă voi mai întoarce niciodată. Standardele scăzuseră. Restaurantele erau dezamăgitoare din punct de vedere al calității și al prețului. Prea mulți oameni pentru a te bucura de ceva din stațiune”, a scris un vizitator pe X.

În vara anului trecut, o vilă de pe malul lacului care a apărut în filmele lui James Bond și Star Wars a fost nevoită să limiteze numărul de vizitatori. Villa del Balbianello a redus numărul de intrări zilnice de la 2.000 la maximum 1.200 pentru a proteja casa istorică.

Fondul italian pentru mediu (FAI), care administrează proprietatea, a considerat-o „o decizie drastică”, dar esențială pentru a contracara efectul „unui exces de turism care are un impact din ce în ce mai mare asupra lacului Como”.

În plus, există potențialul unor lupte pentru locuințe pentru rezidenți. Numărul caselor de vacanță și al închirierilor private din Italia a crescut vertiginos cu 673% din 2016.

Vezi și: Orașul din Italia care renunță la turiști! Mai poate fi vizitat doar cu rezervare online