Turism

România ar putea câștiga 350 hectare prin noi lucrări de extindere a litoralului

27 Apr, 01:17 • Redactia DailyBusiness
Suprafața României va crește cu 350 de hectare după finalizarea celei de-a doua etape de extindere a litoralului românesc în zonele Mamaia, Eforie, Costinești, Mangalia și 2 Mai.
România ar putea câștiga 350 hectare prin noi lucrări de extindere a litoralului

„Obiectivele celei de-a doua etape a proiectului cuprind lărgirea cu peste 100 m a plajelor în zonele Mamaia, Eforie, Costinești, Mangalia și 2 Mai, ce acoperă o lungime de peste 30 km de litoral, până la granița cu Bulgaria. Proiectul include reabilitarea și construcția a două stăvilare pe zona de nord, ce vor face legătura între lac și mare, în zona Gura Portiței”, declară Gheorghe Boeru, președintele Romair Consulting. 

Romair Consulting, companie românească înființată de Gheorghe Boeru, a demarat misiunea de evaluare a proiectului „Asistență Tehnică pentru Pregătirea de Proiecte Axa Prioritară 5, Reducerea Eroziunii Costiere Faza II, 2014 – 2020″, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare.

Misiunea de evaluare a proiectului „Asistență Tehnică pentru Pregătirea de Proiecte Axa Prioritară 5 a avut în vedere evaluarea proiectului, prin intermediul unor vizite în locațiile propuse.

În cadrul misiunii a fost analizat stadiul proiectului prin comparație cu prima etapă implementată, prin proiectul „Protecția și reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona municipiului Constanța (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru și Tomis Sud) și Eforie Nord”.  

Prima vizită a avut loc la plaja Eforie Nord, unde comparația este cea mai vizibilă, plaja având o lățime medie de 150 m.

Proiectul ce urmează a fi implementat se va concentra pe Eforie Centru și Sud, unde plaja are doar 6-7m lățime. Dacă în prima etapă România a câștigat 42 ha, prin noul proiect se urmărește mărirea suprafeței de plajă cu aproximativ 350 ha.  

De asemenea, în cadrul acestei vizite au fost verificate și corelate soluțiile tehnice la Agigea și Eforie, urmate de cele ale tronsonului Mangalia-Olimp. Pentru zona Olimp au fost analizate lucrările executate de către Administrația Bazinală Dobrogea Litoral în regie proprie și propunerile de lucrări din viitorul proiect. Comisia JASPERS a aprobat soluțiile tehnice și capacitățile propuse de proiectant.  

La această misiune au participat reprezentanți ai Ministerului Fondurilor Europene, ai Autorității de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare, experți JASPERS precum și reprezentanți ai beneficiarului Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral și ai consultantului Romair Consulting, Gheorghe Boeru, Președintele companiei și Ionela Adam, Team Leader.    

Dacă astăzi proiectul este de aproximativ 650 milioane euro, în viitor el poate fi dezvoltat până la valoarea de aproximativ 900 milioane euro, incluzând costuri de întreținere și mentenanță, costuri de monitorizare a lucrărilor, costuri de monitorizare de mediu și alte costuri de monitorizare fizică a soluțiilor structurale și nestructurale propuse.  

Următoarea vizită în teren în cadrul proiectului este estimată a avea loc în perioada 06-10 iunie 2016.