BURSE

De ce ar putea actiunile SIF Moldova sa urce in urmatoarele 6 luni

20 septembrie 2013, ora 17:04   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
lei.jpg
Investitia in actiunile SIF Moldova (SIF2) este oportuna, datorita structurii portofoliului, politicilor profesioniste de management al activelor si respectarii standardelor corporative, potrivit unui raport al casei de brokeraj Tradeville.

Departamentul de analiza al casei de brokeraj Tradeville a calculat un pret teoretic pentru titlurile SIF2 de 1,5335 lei/actiune, pentru un interval de 12 luni.

“Cu unul dintre cele mai echilibrate portofolii din sectorul sau, SIF Moldova a inregistrat in ultimii cinci ani rezultate financiare imbucuratoare. Profitul net consemnat la finalul lunii august confirma potentialul unei evolutii ascendente a titlurilor SIF2, avand ca termen perioada aprilie-mai a anului urmator, in linie cu evolutia din ultimii patru ani”, cosidera Bogdan Gherghe, autorul raportului de analiza Tradeville.

Principalele argumente aduse de analistul Tradeville sunt: discountul actual dintre pret si VUAN la finalul lunii august foarte atractiv, de 45,68%, profitul net la 8 luni, de 98,5 mil. lei (0,1897 lei/actiune), conjuctura macroglobala favorabila atragerii de investitori pe bursa locala.

Evolutia indicelui celor mai lichide 10 actiuni fata de cea a titlurilor SIF Moldova
Evolutia indicelui celor mai lichide 10 actiuni fata de cea a titlurilor SIF Moldova

“Trebuie evidentiata structura echilibrata a portofoliului, procentul ridicat al activelor listate in total portofoliu, precum si nivelul adecvat al lichiditatilor. Retinem ca top cinci participatii, exprimate ca procent din total activ, sunt Erste Bank (23,15%), Banca Transilvania (11,87%), BRD-GSG (10,69%), Fondul Proprietatea (10,34%) si OMV Petrom (6,72%), in timp ce activele monetare de 91,47 mil. RON acopera datoriile cu dividendele”, se arata in raportul Tradeville.In urma evaluarii portofoliului, intr-o perspectiva conservatoare, a reiesit un VUAN de 1,7505 lei/actiune. “Acesta este un calcul al activului net unitar, mai exact o valoare a actiunilor in cazul in care s-ar alege o valorificare totala”, mentioneaza Bogdan Gherghe.

Conform modelului “dividend discount”, luand in considerare un orizont de 12 luni, valoarea justa a titlurilor SIF Moldova a rezultat a fi 1,4250 lei/actiune. “Avand in vedere ca rata de profitabilitate a unui SIF nu este predictibila, am decis uniformizarea estimarilor pentru urmatorii ani, putand astfel determina o valoarea justa a actiunilor cu aceasta metoda.

Pentru determinarea dividendelor, am considerat istoricul SIF2 din ultimii 10 ani si valoarea activelor nete, folosind un model liniar de crestere pe termen lung, cu o rata constanta de 2%”, explica analistul Tradeville. Pentru determinarea pretul teoretic al actiunilor SIF2, de1.5335 RON/titlu s-a ponderat pretul obtinut in urma aplicarii celor doua metode folosite, in functie de importanta, insa valoarea poate fi imbunatatita in functie de evolutia activelor din portofoliu.

“Discountul dintre capitalizarea bursiera si activul net, incasarea de dividende cu mult peste media depozitelor bancare sau potentialul de apreciere a portofoliului pe termen lung sunt motivele care ne determina sa initiem o recomandare de achizitionare, avand ca termen perioada aprilie-mai”, concluzioneaza Bogdan Gherghe.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
andrei popescu a spus:
28/01/2015 20:56
actionarii se aduna pentru a propune un dividend mai mare www.agasif2.ro
 
Ultima ora
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 23 Mai 2019, 00:42
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter