- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Adio expati? Romanii cu MBA preiau fraiele marilor companii

02 Feb, 00:07 • adrian.mihaltianu
Romania are un potential mare de dezvoltare pe piata de programe MBA (Master of Business Administration), fiind cautati tot mai mult managerii educati si cu o viziune internationala, acestia luand de multe ori locul expatilor. De asemenea, un astfel de curs ii ajuta pe absolventi sa obtina functii mai inalte si salarii mai mari.
Adio expati? Romanii cu MBA preiau fraiele marilor companii

„Pentru noi Romania este o piata foarte importanta. 10% din numarul absolventilor de MBA-uri WU de la nivel international sunt din aceasta tara. Speram ca piata se va dezvolta, deoarece are potential mare si are nevoie de maganeri foarte bine educati”, a declarat Bodo Schlegelmilch, decanul WU Executive Academy, parte a Universitatii Economice si de Afaceri din Viena (Vienna University of Economics and Business – WU Wien)

Acesta a precizat ca expatii sunt inlocuiti adesea cu directori locali, absolventi de MBA sau EMBA (Executive MBA, adresat middle si top managerilor, n.r.). „Se intampla in toata lumea, nu numai in Romania. Expatii conduc companiile cativa ani, apoi sunt preferati localii pentru ca inteleg si cunosc mai bine piata si legislatia”.

Tarile din Europa Centrala si de Est sunt noul punct de atractie pentru furnizorii de programe de MBA din toata lumea, intrucat studentii din aceasta regiune sunt foarte interesati sa invete cum sa faca business la nivel international. Acest lucru este datorat faptului ca, in regiune, tendintele arata ca [b]managerii locali cu MBA ii vor inlocui pe expati la carmele marilor companii[/b] in viitorul apropiat, semnaleaza WU Executive Academy, una dintre cele mai mari scoli de afaceri din lume, cu sediul la Viena si programe desfasurate in intreaga lume si la Bucuresti.

Astfel de cursuri ii pot pregati pe managerii romani sa preia conducerea unor companii multinationale prezente pe piata locala sau pentru cariere de succes peste hotare.

Bodo Schlegelmilch a mai spus ca directorii locali nu castiga mai putin decat expatii. „Daca ne uitam de exemplu la top managementul din banci, in Romania salariile sunt la nivel european”.

Costul unui program MBA (Master of Business Administration) este de 35.000 euro in Bucuresti, desfasurandu-se pe o perioada de 14 luni. Mai mare este tariful pentru un MBA in domeniul energie, de 45.000 euro.

[b]Cu cat creste salariul dupa MBA[/b]

In urma absolvirii unui program MBA, salariile cursantiilor cresc substantial.

„Peste 25% dintre absolventii WU au primit o majorare de peste 50% a salariului, in timp ce pentru 7% acesta s-a dublat”, a spus profesorul Bodo Schlegelmilch, citand un studiu WU Executive Academy realizat in randul propriilor studenti.

Studiul mai arata ca aproximativ 35% dintre studenti ocupa functii de top management dupa finalizarea studiilor (presedinte, CEO, managing director, membru in consilii de supraveghere etc.), fata de 20% in momentul inceperii programului MBA.

Conform lui Schlegelmilch, o parte dintre absolventii de MBA renunta la job-urile pe care le aveau pentru a se apuca de antreprenoriat, pentru a avea propria firma.

In fiecare an, aproximativ 3.500 de antreprenori, manageri, experti si directori executivi din peste 50 de tari sunt absolventi ai programelor sustinute de WU Executive Academy. Un sfert dintre studentii WU sunt internationali.

[b]Cine plateste cursurile[/b]

Un program MBA poate fi platit de studenti, din propriile resurse, dar si de angajatori.

Aproape doua treimi dintre studentii romani inscrisi la un MBA WU sunt finantati de catre companiile in care lucreaza, care investesc in educatia angajatilor, iar o treime isi platesc singuri cursurile. In acelasi timp, in Austria, ponderea este inversa.

Intrebat ce sectoare economice investesc cel mai mult in programe MBA, Bodo Schlegelmilch a precizat ca pe primul loc se afla cel financiar bancar, cu o pondere de 28% din total, urmat de IT & telecom (15%), retail (9%), industrie (7%), energie (6%), consumer (6%).

„Oamenii se gandesc sa investeasca si in educatie, nu numai in masini si altele. Absolventii au mai multe oportunitati in a gasi sau pastra un job important”, a subliniat profesorul Bodo Schlegelmilch.

Potrivit acestuia, pana in prezent, peste 120 de antreprenori, directori executivi si manageri de top ai companiilor locale si multinationale au absolvit cursurile de MBA ale WU Executive Academy din Bucuresti. 

Ultima promotie, de 28 de persoane, au absolvit saptamana trecuta cursurile. Acestia lucreaza in companii precum OMV Petrom, IBM, URBB, Toyota, Medicover, Carrefour, Romstal Leasing, Romsys, Alcatel-Lucent Romania, Bank Leumi si altele.

Participantii la editiile anterioare au provenit in principal din domenii precum financiar-bancar, FMGC, consultanta si IT&C. Media de varsta s-a situat in jurul a 35 de ani, iar majoritatea cursantilor aveau peste 10 ani de experienta in munca.

Universitatea Economica si de Afaceri din Viena (WU Vienna) [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-cariere/un-campus-universitar-de-500-mil-euro-va-fi-inaugurat-anul-viitor-la-viena-foto-73430/]va deschide in octombrie 2013 un nou campus in Viena[/url] (Austria), dupa o investitie de 492 milioane de euro, din care peste 90% reprezinta fonduri de la stat, fiind unul dintre cele mai mari proiecte universitare din Europa.