- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Top 10 cele mai bine platite job-uri fara studii superioare

04 Nov, 16:16 • Redactia DailyBusiness
Jurnalistii de la Investopedia.com au alcatuit un top al celor mai bine platite job-uri care nu necesita studii superioare, in functie de media castigurilor anuale, publicate de Oficiul de Statistica din SUA.
Top 10 cele mai bine platite job-uri fara studii superioare

Pe primul loc in acest top se situeaza controlorii de trafic aerian, cu un castig anual de 117.200 dolari. Acestia pot iesi la pensie la varsta de 50 de ani, daca au o experienta de 20 de ani, sau dupa de 25 de ani de munca, la orice varsta.

Urmarind puncte luminoase pe un radar ce controleaza viata a sute de persoane poate fi stresant, iar job-ul necesita specializare si training la locuri de munca. De obicei, sunt necesari intre 2 si 4 ani de training, dar o experienta militara anterioara poate reduce semnificativ din durata de training.

Al doilea loc, cu un salariu anual de 77.670 dolari, este ocupat de manageri din productia industriala. Acestia supervizeaza activitatile de productie. Desi este preferata o diploma de studii superioara, aceasta nu e obligatorie pentru obtinerea unui astfel de job.

Podiumul este completat de ofiterii din Politie, care au avansat in grad dupa ce au dat examene si au avut rezultate bune in cariera. Acestia castiga in medie 69.300 dolari/an.

Pe locul 4, cu un castig anual de 49.620 de dolari in medie, se situeaza managerii de pompe funebre.

Agentii comunitari de politie ocupa locul 5, cu venituri anuale de 47.460 dolari, ce includ pe langa salariu si platile pentru orele suplimentare. Agentii pot castiga la pensie jumatate din veniturile ca angajat, dupa 25-30 de ani de munca.

Agentii de vanzari din publicitate se plaseaza pe locul 6, cu venituri anuale de 42.750 dolari. Doar 20% dintre ei au diploma de studii superioare.

Brokerii de real estate si agentii de vanzari sunt ocupantii pozitiei 7, cu castiguri anuale de 39.760 dolari in medie. Cei mai bine platiti 10% dintre acestia castiga insa peste 111.500 dolari anual.

Urmatorii in top, asistentii terapeuti si asistentii medicali inregistreaza venituri anuale de 42.060 dolari, respectiv de 25.000 dolari.