- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Atentie cu cine faceti afaceri: Se inmultesc \”tepele\” financiare

17 Apr, 00:01 • razvan.codorean
Infractionalitatea economico-financiara inregistreaza o crestere galopanta, afirma expertii in fiscalitate. Incidentele de plata au crescut in medie cu peste 500% fata de 2008, neplata facturilor, intarzierea sau cazurile de neonorare a altor obligatii contractuale afectand aproape toate ramurile economiei.
Atentie cu cine faceti afaceri: Se inmultesc \tepele\ financiare

A construi si mai ales a dezvolta o afacere in Romania, indiferent de domeniu, a devenit un fel de „sport extrem” in contextul fiscalitatii excesive, birocratiei si infractionalitatii in domeniu, in crestere continua, spun specialistii.

Odata lasate in urma ratele de crestere galopanta din anii trecuti, majoritatea firmelor exerseaza acum un domeniu nou – supravietuirea in recesiune. In conditiile in care managementul de criza reprezinta pentru majoritate o necunoscuta, s-a ajuns la o adevarata explozie a falimentelor, iar incidentele de plata au devenit un risc luat in calcul din start, indiferent de afacere.

Expertul Cristian Ionescu, country manager la agentia de consultanta Coface, declara ca incidentele de neplata au crescut in medie cu peste 500% fata de media primelor 9 luni din 2008.

„Comportamentul de plata al companiilor romanesti s-a deteriorat semnificativ incepand cu luna octombrie 2008. Practic toate companiile dependente de finantare bancara sau externa au fost profund afectate, in cazul multora dintre ele deconectarea de la aceste „aparate” ducand la intrarea in colaps, cu efecte asupra tuturor creditorilor”, a declarat expertul.

„Trebuie sa fii, mai mult ca niciodata, atent cu cine faci afaceri”, spune omul de afaceri Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri, pentru DailyBusiness.ro.

„Daca in ceea ce priveste plata facturilor, neachitarea la timp este o problema de multa vreme, acum, pe fondul crizei financiare, situatia s-a inrautatit„, a declarat reprezentantul AOAR.

„Cel putin 80% din tranzactiile comerciale sunt platite cu intarziere. Acest lucru este confirmat si de cresterea foarte mare a numarului incidentelor de plata cu cec-uri si bilete la ordin. Ingrijorator este faptul ca in foarte multe cazuri incidentele sunt inregistrate de companii care in trecut aveau situatii financiare bune”, declara, pentru DailyBusiness.ro, Andreea Crainic, risk manager Coface Romania.

De la afacerea AC/DC la cazul Bigger si Broker Cluj

Potrivit expertilor, infractionalitatea economico-financiara a explodat in aproape toate domeniile de activitate. In ultima vreme, in mass-media au aparut o serie de cazuri care, chiar daca nu pot fi incadrate la capitolul infractional, avand in vedere inexistenta unor dosare penale, sustin insa ideea riscului investitional in crestere.

De la piata de capital, acolo unde afacerea Broker Cluj a socat investitorii, la piata de publicitate unde scandalul Bigger, afacerea Asesoft-marketonline.ro si avand in vedere, mai nou, unele speculatii din piata online se pare ca, practic, nu exista domeniu care sa nu fi fost afectat de astfel de exemple.

Cel mai mediatizat scandal a fost, in ultimele zile, cazul AC/DC, o afacere cu o miza de circa 3 milioane de euro.

Specialistii spun ca acestea sunt doar cateva dintre exemplele de suprafata, cele care au suscitat interesul mass-media. Inventivitatea romanilor in materie de „artificii financiare” este proverbiala, spun oamenii de afaceri, iar incidentele de plata apar in situatii extrem de diverse, printre victime aflandu-se din ce in ce mai multe persoane fizice.

Avocatul Ion Ghigheanu, un specialist in tranzactiile dintre companii, prezenta recent un astfel de exemplu: un dosar ajuns in justitie dupa ce un dezvoltator imobiliar i-a cerut unuia dintre clienti sa plateasca o suma mai mare decat cea din contract pentru locuinta achizitionata, pe motiv ca s-a devalorizat euro.

Interesant este faptul ca nu numai firmele private se afla printre rau-platnici, statul fiind, la randul sau, unul dintre principalii contributori la blocajul financiar si la cresterea climatului de indisciplina contractuala, potrivit reprezentantilor constructorilor. Acestia au anuntat, de altfel, ca vor actiona in judecata statul pentru neplata unor facturi restante.

Iar viitorul se anunta si mai dificil. Potrivit organizatiei Transparency International, criza economica va duce la intensificarea practicilor corupte in mediile de afaceri.

„De la intarzierea platii facturilor, pana la inselaciune si mita, business-ul, indiferent de domeniu, va inregistra un grad mult mai ridicat de risc”, estimeaza Jermyn Brooks, directorul Transparency International pentru sectorul privat, intr-un interviu acordat Reuters.

[quote=Jermyn Brooks, directorul Transparency International]Criza economica mondiala a facut ca afirmatia „scapa cine poate” sa devina realitate[/quote]
„Pentru lumea afacerilor, cand parametrii economici sunt negativi, exista tentatia mult mai mare de a se axa pe supravietuire, indiferent de mijloace. Companiile si angajatii lor vor recurge probabil din ce in ce mai mult la coruptie si practici lipsite de etica in incercarea de a supravietui crizei economice globale”, a declarat specialistul.

Analistul de la Transparency International se asteapta astfel ca, pe masura ce criza financiara se va amplifica, sa apara noi cazuri de frauda, precum celebrul caz Madoff sau Satyam Computer Services din India.

Cum te aperi de „tepe”

Specialistii spun ca metodele de evitare a unor astfel de situatii tin in primul rand de informare si de existenta unui business-plan axat pe derularea segmentata a relatiei financiare.

„Trebuie sa fii foarte atent cu cine faci afaceri, sa te informezi despre afacerile pe care le-au facut pana atunci, daca au dificultati financiare si, cel mai important, sa nu dai drumul la bani fara sa te asiguri ca vei primi produsele sau serviciile contractate”, spune omul de afaceri Cristian Parvan.

Reprezentantii companiei TicketPoint, implicati in afacerea AC/DC, pot depune marturie ca platile segmentiale sunt de „aur”.

„Am efectuat o plata in valoare de 10.000 de euro catre PlayCool (compania care a promis ca va aduce celebra trupa ACDC in Romania-n.r.) si eram foarte aproape sa realizam si a doua plata in valoare de 300.000 de euro, insa ceva era suspect si am oprit transferul”, au declarat oficialii TicketPoint.ro. Reprezentantii PlayCool nu mai sunt de gasit dupa ce au anuntat amanarea festivalului.

Expertul financiar Teodora Dumbraveanu relata, anterior, pentru DailyBusiness.ro, cateva dintre regulile de baza in acest gen de relatii contractuale.

„Primul pas este acela de a te informa despre viitorul client folosind baza de date de marketing si rapoartele de credit. Din aceste servicii companiile pot afla informatii despre actionariatul, numarul de angajati, regimul platilor sau cel al debitelor actualilor sau viitorilor parteneri. Avem firme pe care le monitorizam si pana la 12 luni”, declara expertul.

Cele mai importante informatii nu se gasesc neaparat in rapoartele financiare, ci tot la oamenii de afaceri. „Daca faci o afacere cu o firma care nu plateste la timp, a doua oara nu vei mai lucra cu ea si le vei spune si partenerilor tai sa aiba grija”, comenteaza Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri.