- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Bosch a investit 600 mil. euro intr-o fabrica de semiconductori pentru masinile electrice

13 Apr, 11:05 • Redactia DailyBusiness
Bosch a inaugurat, la sfarsitul lunii martie 2010, in Reutlingen - Germania o fabrica de semiconductori pentru masinile electrice, care a costat 600 milioane de euro, reprezentand cea mai mare investitie individuala din istoria de peste 120 de ani a Grupului Bosch.
Bosch a investit 600 mil. euro intr-o fabrica de semiconductori pentru masinile electrice

„Aceasta noua unitate este raspunsul companiei la cererea tot mai mare de componente electronice si de sisteme din ce in ce mai complexe necesare atat in industria auto, cat si in constructii sau in industria bunurilor de larg consum, cum ar fi telefoane mobile, laptop-uri sau console de jocuri”, a spus Franz Fehrenbach, presedintele consiliului de administratie al Grupului Bosch.

Noua fabrica Bosch produce circuite integrate (IC) si componente micromecanice (MEMS). Materia prima de baza este alcatuita din discuri (placute) subtiri de siliciu, cunoscute si sub numele de waferi, ce masoara 200 de milimetri in diametru.

Procesele de productie pentru aceste componente sunt atat de complexe, incat este nevoie, in medie, de sase saptamani pentru ca o placuta sa treaca prin toate etapele de productie, potrivit companiei.

Finalizarea constructiei este programata pentru anul 2016, urmand ca aici sa se produca zilnic circa un milion de chip-uri. Pana atunci, aproximativ 800 de persoane vor fi angajate la fabrica de waferi.

Totodata, in noua fabrica se vor produce semiconductori, inclusiv circuite integrate specifice aplicatiilor (ASIC), circuite integrate analogice, si componente de inalta performanta. Acestea sunt utilizate, de exemplu, in unitatile electronice de control pentru motoare cu combustie interna si transmisii, in programul electronic de stabilitate – ESP, in sistemele airbag si de asistenta a soferului, in sistemele de asistenta la parcare, sau a celor de vedere pe timp de noapte. In viitor, acestea vor include si senzori micro-electromecanici (MEMS), care joaca un rol foarte important in industria auto.

Pe langa noua fabrica de semiconductori pentru waferi de 200 mm, Bosch a infiintat, tot la Reutlingen, si un centru de testare. Acolo sunt testate si programate in cele din urma circuitele de semiconductori si senzorii MEMS in functie de eventualele aplicatii.

Anul trecut, piata de chip-uri pentru industria auto a fost deosebit de grav afectata de consecintele crizei economice. La nivel global, vanzarile de cip-uri s-au prabusit cu 20%, ajungand la 15,8 miliarde de dolari, in timp ce piata de semiconductori s-a diminuat cu doar 8%, pana la un prag de 226.3 de miliarde de dolari. Pentru acest an, industria asteapta o puternica recuperare pe toate segmentele, au spus reprezentantii Bosch.

Grupul Bosch cuprinde compania Robert Bosch GmbH si circa 300 de filiale si reprezentante regionale in peste 60 de tari, iar prin parteneriate, Bosch este prezent in alte 150 de tari.